Spänning i livet varje dag

Prisas. Johan Lindgren på elinstallationsfirman JCL Service är årets företagare i Tenala–Bromarv. Bild: Lina Enlund

Årets företagare inom föreningen Tenala–Bromarf företagare är Johan Lindgren på JCL Service. Priset delades ut på onsdagskvällen i samband med företagarnas kombinerade höstmöte och julfest.

– Jag brukar säga att jag har litet spänning i livet varje dag, säger Tenalaföretagaren Johan Lindgren på JCL Service.

Han skrockar belåtet och med all rätt. Spänning har det blivit i decennier, för sommaren 1981 gjorde han sitt första eljobb och 2005 grundades just JCL Service.

I onsdags utsåg Tenala–Bromarf företagare honom till årets företagare på sitt höstmöte.

– Det är nog trevligt att få utmärkelsen, att få den uppmärksamheten, säger Lindgren.

I motiveringarna lyfts bland annat fram att Johan Lindgrens företag är strålande och strävar framåt. Tenala-Bromarf företagares ordförande Synnöve Lindholm nämner dessutom att Johan Lindgren är viktig för hela Tenala, att han gör mycket gott för byn och samhället.

Jobbar hårt och mycket

Johan Lindgren är en arbetsmyra, kanske till och med arbetsnarkoman, tillstår han.

– Vi sysslar med både svag och stark ström, och stora och små projekt. Ett jobb kan vara i allt från en halvtimme till nio dagar i ett kör. Vi kan ha upp till åtta, nio ställen vi jobbar på under en arbetsdag.

Nio dagars-jobbet började en måndag och var klart följande veckas onsdag.

– Det var i en butik där vi bytte ut alla armaturer och drog om all elektricitet. Vi hade ett annat lika omfattande jobb samtidigt, det ansvarade min son för.

Speciell teknik

Lindgren tycker inte om att tacka nej till jobb, det märks, och han har utvecklat en speciell taktik.

– Vi brukar lämna måndagarna obokade för vanligtvis händer det så mycket saker under en helg att de dagarna fylls med jobb.

Det brukar kunderna uppskatta – veckan kan bokstavligen börja ljusare än om JCL Service hade haft måndagarna fullbokade.

Utöver Johan Lindgren själv sysselsätter JCL Service alltså sonen Tobias Lindgren plus en person till – och ibland ytterligare en fjärde.

– Det skulle nog behövas en fjärde på heltid, men det är svårt att få tag i folk.

Många ben att stå på

JCL Service är inte Lindgrens enda firma.

– Nej ... jag är delägare i sex företag.

I fjol köptes Raseborgs el upp och i det bolaget är Tobias Lindgren vd.

– Det är via det företaget som industrijobben sköts, säger Johan Lindgren.

Dessutom har Johan Lindgren flera fastighetsbolag, både tillsammans med sin hustru Camilla och med sonen Tobias liksom med dottern Therese. Fastighetsbolagen äger ett femtontal lägenheter och hallar som hyrs ut.

– De är min och hustruns pensionsförsäkring, dem vi ska leva på då vi blir pensionärer.

Fast ledig tid och semester vet han knappt hur det stavas, verkar det som. I somras höll han visserligen ledigt fyra eller fem fredagar, samtidigt som hustrun hade semester från sitt jobb.

– Då åkte vi ut till stugan på torsdagarna och stannade över helgen. Men jag hade ju nog mobilen med mig så helt ledigt var det inte ens då. Man måste nog åka bort för att vara riktigt ledig.

Mer läsning