Spännande val väntar på måndag

Målrakan. Fyra kandidater kvarstår till posten som kommundirektör i Ingå: Niklas Andersson, Christoffer Hällfors, Robert Nyman och Corinna Tammenmaa. Bild:

SFP i Ingå kan med sin majoritet i fullmäktige ensamt avgöra valet av kommundirektör om partiet så vill. Ett gruppbeslut är ändå ingen bra idé, anser ledamöter.

På måndag väljer kommunfullmäktige i Ingå ny kommundirektör. Valet står mellan Niklas Andersson, Christoffer Hällfors, Robert Nyman och Corinna Tammenmaa. Kandidaterna har intervjuats av rekryteringsgruppen och har genomgått lämplighetstest. Förra veckan hade alla fullmäktigeledamöter en möjlighet att ställa frågor till kandidaterna vid en aftonskola.

– Vi har fyra goda sökande, rekryteringsgruppen har gjort ett bra arbete. Alla kandidater har potential att klara jobbet och de är sinsemellan väldigt olika. De har alla egna styrkor, säger Sari Wihola (Saml).

Också partikamraten Juha Kainulainen, som i egenskap av gruppordförande suttit med i rekryteringsgruppen, är av samma åsikt.

– Vi har ett positivt problem, vi har lyckats vaska fram de fyra kandidater som är bäst för Ingå. De är alla olika och har egna styrkor och svagheter. Nu har grupperna på riktigt en chans att fundera vad Ingå behöver och vilken kandidat som bäst passar in, säger han.

– Olika människor tänker på olika sätt och betonar olika egenskaper. Det blir inte ett lätt val.

Egen favorit klar från start

Soile Gustafsson (SDP) är av en helt annan åsikt.

– Där finns bra och mindre bra kandidater, de är inte alls jämnstarka. Då vi i rekryteringsgruppen har intervjuat kandidaterna har det nog kommit fram vem som har kommunal erfarenhet och möjlighet att sköta jobbet, säger hon.

Hennes kandidat har varit klar för henne från början och i diskussioner med den socialdemokratiska gruppen har det visat sig att partikamraterna har samma åsikt.

- Vi tycks vara ganska eniga i den här frågan, säger hon.

Också De grönas Elina Hatakka är inne på samma linje men hon anser att två av kandidaterna klart är starkare än de andra två.

– För mig är det helt klart att de två är de bästa. Man kan inte bara lita på det personliga intryck man får under en tjugo minuters intervju, utan måste se på erfarenheten, hurudana referenser kandidaterna fått och på deras cv.

Spännande val på måndag

Trots att både Gustafsson och Hatakka verkar säkra på sin kandidat tror de att valet på måndag kommer att bli spännande eftersom åsikterna om kandidaterna går i sär.

– Ja, jag tror det blir spännande. Det har kommit telefonsamtal från olika håll som tyder på att den här saken inte alls är klar ännu, säger Gustafsson.

– Det blir säkert spännande. Alla fyra är goda kandidater och ingen av dem är en klar favorit, säger Andreas Elfving (SFP).

För att bli vald behöver en kandidat få fjorton av fullmäktiges 27 röster. Eftersom SFP har femton platser kunde partiet i teorin avgöra valet på egen hand. Men gruppbeslut faller inte ledamöterna på läppen.

– Vi har inte haft gruppmöte ännu, det har vi på söndag. Men om vi inte alla är eniga i frågan är ett gruppbeslut ingenting att sträva efter, säger gruppordförande Marie Bergman-Auvinen.

– Jag hoppas verkligen att ingen för det på tal, det skulle nog vara märkligt med gruppbeslut i en sådan här fråga, säger kommunfullmäktiges ordförande Robert Lemström.

– Alla måste få bilda sig en egen uppfattning om vem som är lämpligast, säger han.

Att bli vald med mandat av bara ett parti är inte heller optimalt för den nya direktören.

– Jag tror inte att det är lyckligt om direktören väljs med så liten marginal. Jag hoppas att den nya direktören väljs med ett tydligt resultat, säger Elfving.

8.3 kl. 10.05: Antalet SFP-platser korrigerat till femton

Tjänsten som kommundirektör i Ingå söktes av 21 personer.

Sju av de sökande kallades till intervju. Av dem gick fyra vidare till lämplighetstest.

Fullmäktigeledamöterna hade en chans att ställa frågor till de fyra kandidaterna vid en aftonskola förra veckan.

Rekryteringsprocessen har skötts av en rekryteringsgrupp som bestått av fullmäktigeordförande Robert Lemström (SFP) och styrelseordförande Henrik Wickström (SFP) samt fullmäktigegruppernas ordförande: Marie Bergman-Auvinen (SFP), Soile Gustafsson (SDP), Elina Hatakka (Gröna) och Juha Kainulainen (Saml).

Mer läsning