Spännande romandebut i skärgårdsmiljö

Eva Frantz debuterar med en deckare som utspelar sig ute i Porkala skärgård, där en förrädisk sommaridyll råder.

Bok: Sommarön

Författare: Eva Frantz

Förlag: Schildts & Söderströms 2016, 263 sidor

Eva Frantz arbetar på Svenska Yle och är därutöver en aktiv bloggare som har belönats med två bloggpris. Hennes debutroman utspelar sig ute på Sommarön i Porkala skärgård, som varit försäkringsbolaget Axelssons sommarparadis sedan 1970-talet.

Här minglar försäkringsbolagets personal – chefer, försäljare och it-personal, bland andra – samt deras familjer som mer eller mindre motvilligt följt med.

En övistelse

I början av familjernas veckolånga vistelse på ön ter sig livet tämligen harmoniskt. Vädret är vackert, och även om det förekommer knorr bland såväl äkta makar som bland familjernas tonåringar är stämningen överlag god. Så hittar några av barnen av en slump några diabilder från 1970-talet och saker och ting sätts i rörelse.

Det vackra vädret ersätts av skyfall, åskväder och dimma och smarttelefonernas täckning som genomgående varit dålig på ön försvinner helt. Semesterfirarnas utsatthet utan modern teknologi blir förkrossande tydlig, och då samtidigt liket av en av semesterfirarna uppdagas i bastun är katastrofen ett faktum.

Rikt persongalleri

Persongalleriet är rikt och innehåller en mängd karaktärer som listas i början av boken innan berättelsen tar vid. På Sommarön finns åtta stugor, och i varje stuga bor allt mellan en och fyra personer. Därutöver finns huvudbyggnaden och båthuset, där värdinnan Miranda och hennes bror Kurre, som är allt i allo på ön, håller till.

Totalt figurerar ungefär 25 personer i berättelsen varav majoriteten tar ungefär lika stor plats, så det tar ett bra tag innan man som läsare lyckas få ordning på vem som är gift med vem och till vilken familj respektive barn/tonåring hör.

Hög igenkänningsfaktor

Även om persongalleriet är lite väl tilltaget är skildringen av tillvaron i de olika familjerna en av bokens många styrkor och igenkänningsfaktorn är hög. Särskilt de tre tonåringarna i berättelsen känns väldigt äkta och får en omväxlande att sucka, skratta och himla med ögonen.

Intrigen är spännande och blandas med humor, även om det visserligen är lite klichéartat att det blir oväder och mobiltäckningen försvinner samtidigt som kusliga incidenter börjar äga rum.

En underhållande berättelse

Det är trevligt att Frantz låter boken utspela sig i en finlandssvensk miljö och att detta tydliggörs i handlingen genom små, subtila gester. Boken är genomgående underhållande och lättläst och perfekt för både läsning vid sommarstugan och hemma i höstrusket.

Jag uppskattar att det viktiga för författaren verkar vara att leverera en enkel, underhållande historia snarare än att ett underliggande budskap som ska läsas mellan raderna blir i fokus. Det behöver trots allt inte vara svårare än så. Speciellt imponerad är jag eftersom detta är en debutroman – på författarfronten känns Frantz redan väletablerad. Jag hoppas på många liknande intriger av henne i framtiden.

Rebecca Finnberg