Spänd förväntan på Santa fe

Thomas Blomqvist samtalar med stödtrupperna i väntan på resultatet från valet. Bild: Lina Enlund

Spända miner och klar irritation över att resultatet dröjer. Ungefär så kan man sammanfatta stämningen på Thomas Blomqvists valvaka på Santa fe i Ekenäs i kväll. Ett femtiotal har slutit upp för att följa med hur det går för deras kandidat.

På Santa fe i Ekenäs håller Thomas Blomqvist traditionsenligt valvaka. Också Fredrika Åkerö, som själv kandiderar för SFP i valet, dyker upp på valvakan tillsammans med sonen Wilmer. Övriga SFP:are från Raseborg håller valvaka på andra håll.

Vid 20-snåret tickade de första förhandsrösterna in, men någon egentlig fingervisning om hur det ska gå i valet fick man nog inte. Ekenäsbon Linnéa Henriksson, SFP, som sökt sig till Santa fe är klart irriterad över att resultaten dröjer.

– Jag förmodar att någon på resultatservicen sitter och svettas rejält, säger hon.

Orolig för sin kandidat Thomas Blomqvist är hon inte.

– Personligen är jag mest orolig för partiets mandat i Egentliga Finland.

Roger Engblom från Ekenäs hör också till Blomqvists stödtrupp. Att delta i valvakan hör till.

– Det är spännande. Intresset för Thomas har varit stort under kampanjen, säger Engblom, som bland annat jobbat med att uppdatera Thomas kampanjsida på Facebook.

Blomqvist ser litet irriterad ut när klockan närmar sig kvart i nio – 45 minuter efter att vallokalerna stängt.

– Sju procent är räknat i Raseborg, noll i Hangö och Sjundeå. Så här var det senast också, de områden, Hangö och Raseborg, där jag fick mest röster dröjde.

Anders Wasström från Snappertuna säger att det hör till att vara med på valvakan, samma sak säger Karisbon Hans Rajalin. Om Blomqvist får förnyat förtroende hoppas Wasström på att han bland annat sätter fokus på jordbruksfrågor.

– För det är väl nästa lantbruksminister jag står bredvid, säger han och skrattar.

Mer läsning