Sommaren kan fortsätta ännu nästa vecka – kring 20 grader varmt

Sensommarnätterna är längre och fuktiga. Det leder till dimma på natten som påverkar dagstemperaruten följande dag. Bild:

De närmaste dagarna utlovas regn– och åskskurar men nästa vecka kan det bli riktigt varmt och soligt igen.

Den här veckan är det ganska varmt men fuktigt. Både regn– och åskskurar förekommer. På torsdag utlovas ändå uppehållsväder i stora delar av landet.

– Torsdag blir en fin och solig dag. I Nyland kan det bli upptill 20 grader varmt men på västkusten är det aningen svalare på grund av havsvindarna, säger Henri Nyman, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.

På fredag rör sig ett lågtryck över Finland. Natten mellan torsdag och fredag utlovas ihållande regn och på fredag kan regn– och åskskurar förekomma.

– Trots regn tittar solen antagligen fram också på fredag. Framför allt längs med södra kusten där det kan bli 20 grader. Men i Österbotten är det aningen svalare, 16-17 grader.

På lördag rör sig lågtrycket österut och regnen upphör så småningom. I Österbotten kan regnskurar fortfarande förekomma men i södra och sydvästra Finland utlovas mestadels soligt uppehållsväder.

– Det är fortsättningsvis varmt. I söder är det omkring 18 grader och i Österbotten kring 15 grader.

På söndag blir vädret torrare igen. Då förstärks ett högtryck över Finland. Då är det antagligen soligt och varmt i hela landet.

Nästa vecka kan bli varm

Det finns fortfarande en del osäkerhet i prognoserna för nästa vecka. Men nu verkar det som om det varma vädret fortsätter, åtminstone i södra och mellersta delarna av landet.

– Vi kan få väldigt varma och soliga dagar då det är klart över 20 grader, säger Nyman.

Han betonar ändå att prognoserna ännu kan ändra. Framför allt i Österbotten finns det risk för mulet och regnigt väder, men i söder är det antagligen uppehåll.

Den här tiden på året spelar nätternas temperatur också en större roll.

– Nätterna är längre och fuktiga. Ibland tar det lång tid för nattens dimma att försvinna och då är det också svalare följande dag.

Under augusti brukar ändå dimman försvinna redan under förmiddagen. Men längs med kusten är det större risk för dimman att stannar kvar.

– Till exempel utanför Helsingfors har havsvattnet sjunkit från 18 grader till 15 grader vilket gör att dimman försvinner långsammare, vilket i sin tur leder till aningen svalare morgnar.

Opålitliga långtidsprognoser

Enligt Nyman är det för tidigt att säga något om vädret i september. Långtidsprognoserna är otillförlitliga, enligt honom.

– Men om nästa vecka blir varm håller värmen sannolikt i sig. Då kan det bli varmare än det vanligtvis är i början av september.

Men Nyman säger att långtidsprognoserna ganska nyligen ännu visade betydligt lägre temperaturer. Osäkerheten är stor och prognoserna kan fortfarande ändra mycket.

Mer läsning