Solenergin når höghusen sist

Första i Helsingfors. Ett höghus på Stora Robertsgatan är först med att installera solpaneler i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

ENERGI Solpaneler blir allt vanligare, men fortsätter lysa med sin frånvaro på höghustaken. Ekenäs energis vd Frank Hoverfelt säger att det finns en teknisk och kostsam anledning. Höghus och solenergi är i övrigt en strålande kombination.

Knappt tio husbolag i hela landet har valt att installera solpanelsystem, men inom branschen finns tro på förändring.

– Under de kommande två åren kan panelerna redan finnas på 500–1 000 bostadshöghus, säger företaget Solarvoimas vd Lauri Hietala till FNB (HBL 2.8).

Under våren har flera elföretag aktivt marknadsfört grön energi, bland dem Ekenäs energi som i februari började sälja solpaneler.

Försäljningen har gått bra och montörerna har haft och har fullt upp att installera paneler på villor och en del affärsbyggnader.

Elmätarproblematik

Vad gäller bostadshöghus har allting stannat vid diskussioner trots att de stora höghustaken lämpar sig utmärkt för solenergi.

En fråga är hur man får systemet lönsamt för husbolaget. Jarmo Partanen, professor i elteknik vid Villmanstrands tekniska universitet, säger till FNB att det går bara systemet är rätt dimensionerat för husbolaget.

Frank Hoverfelt är övertygad om detsamma och säger att en större problematik finns i faktumet att de flesta höghus har separata elmätare för varje lägenhet.

– Man betalar både elöverföringsavgift och elskatt för varje elmätare, så för att få det hela vettigt borde husbolaget ha en enda mätare och sedan internt kunna mäta elförbrukning per lägenhet på samma sätt som man i nya höghus kan mäta vattenanvändningen. Annars når man bara ungefär en tredjedel av den ekonomiska nyttan, säger Hoverfelt.

Husbolaget har förstås en egen elmätare för trapphus och liknande, men den förbrukningen är så liten att solpaneler endast för detta inte lönar sig.

Kan krävas två investeringar

Bolagen borde alltså investera både i solpaneler och i uppdaterat elsystem.

Ekenäs energi har en helhetslösning på problemet, men de potentiella kunder man hittills har diskuterat med har inte nappat på grund av behovet av dubbelinvestering.

Hittills har bolaget haft villaägare och en del företagare som målgrupp. Husbolagen kommer man rikta sig till senare.

– Att vi inte har marknadsfört oss till husbolagen beror på att vi redan har fullt upp. Men vi kommer snart att vända oss till dem, säger Hoverfelt.

Mer läsning