Sole Garghentino-Nygård ville ge äldre personer en trevlig kväll – fixade en gratis vändagsmiddag

Festfixare. Sole Garghentino-Nygård från matsvinnsbanken i Karis är hjärnan bakom torsdagskvällens gratis vändagsmiddag för äldre personer. Bild: Charlotta Svenskberg

På torsdagskvällen träffades tjugo äldre personer i Karis för att äta middag och umgås. Festarrangör: Sole Garghentino-Nygård och lokala företag.

– Maten har kommit och snart kommer de första gästerna, säger Sole Garghentino-Nygård strax innan klockan 18 på torsdagskvällen vid festplatsen.

Bordet är dukat och dekorerat och vid varje tallrik finns ett placeringskort med respektive gästs förnamn på.

Vändagsmiddagen började klockan 18 och på programmet stod förutom trerättersmiddagen också dans med en grupp från Hurja Piruetti och musik med Eva Comét och Lisa Theman.

Festen med allt från taxiskjuts och mat till program var gratis tack vare den goda samarbetsviljan bland många lokala företag.

Dukning. Tjugo personer samlades för att äta middag, umgås och njuta av dans och musik. Bild: Charlotta Svenskberg

Hur var responsen bland företag när du kontaktade dem?

– Det var jättelätt att få dem med. De tre först jag kontaktade svarade genast ja.

Och intresset att delta i vändagsmiddagen var stort: på bara en halvtimme var de tjugo platserna fyllda med äldre personer från regionen. Sedan skickade Sole Garghentino-Nygård ett personligt inbjudningskort till var och en.

Kommer du att ordna flera liknande tillställningar?

– Jo! Det har varit mycket jobb. Men jag vet att det är värt det när jag snart får se gästerna och deras glada ansikten.

Varför vill du ordna en middag som denna?

– Jag pratade med mina tidigare kunder om hur jag kunde utveckla matsvinnsbanken och det konceptet. Då kom den här idén. Många äldre älskade idén. Det är ett sätt att träffa andra och få en trevlig kväll.

Mer läsning