Sol och glada miner på Barösundsdagen

Solsken. Humöret är på topp hos Carol Bröderman och Titti Eklund då de vandrar omkring och fyndar på Berösundsdagen. Bild: Mette Bergh

Den årliga Barösundsdagen fyllde hamnområdet med torgförsäljare och besökare. Barösundsdagen är ett ställe där man träffar bekanta och stöder den lokala byn.

Stämningen var på topp under lördagen på Barösundsdagen och solen sken från en klarblå himmel. Bland försäljarna fanns både lokala och sommargäster som gjort torgsäljandet till en av sommarsysslorna. I ett av stånden står Lena Kangasniemi och säljer broderade handdukar, stickade mössor och målad keramik.

– Jag bor halva året här i Barösund och hyr det här ståndet hela sommaren, jag står här så ofta jag hinner på sommaren, säger Kangasniemi.

Efter att hon blev pensionerad började hon sticka och brodera mer än tidigare, trots att hon alltid handarbetat mycket. Kangasniemi tycker om att göra saker med sina händer och sakerna hon säljer är Barösundinspirerade bland annat med texter och motiv.

– Jag måste ha någonting att göra nu då jag inte arbetar länge, säger Kangasniemi.

Hon säger att handarbetet är en trevlig kontrast till yrket som företagshälsovårdare och även om människor redan har för mycket saker och därför hellre köper ätbart är mössorna av alpackaull någonting som går åt.

– Det är ju någonting som alla ändå behöver till vintern, säger Kangasniemi.

300 trädsorter

En annan som jobbat med någonting annat än det som egentligen varit hans största intresse är Jussi Mäkelä. Han står på Barösundsdagen och säljer diverse olika växter och trädplantor som han hämtat dit från gården i Ingå.

– Alla mina växter har jag odlat helt själv från frö, lök eller nöt och hämtar inte färdiga plantor från till exempel Tyskland, säger Mäkelä.

Enda sedan liten har han varit intresserad av växter och hans stora passion är träd. Hemma har han runt 300 olika trädsorter från olika ställen i världen.

– Jag har rest runt mycket och under de resorna samlar jag på mig olika fröer till träd, säger Mäkelä. Dessutom har jag gått en kurs i hur man sår träd, så att de börjar växa.

Vissa fröer eller kärnor måste kokas i vatten innan de sätts i jorden, andra måste rökas och vissa hettas upp. Mäkelä har lyckats få flera exotiska träd att växa och till och med blomma i Finland.

– Jag har till exempel ett trumpetträd från Alabama som har blommat och jag vet inte om någon annan i Finland fått det att blomma, säger Mäkelä.

Som liten då han bodde i Vanda planterade han träd där. De är i dag stora och ståtliga träd i staden och även de träd han har planterat i Ingå börjar bli närmare tio meter höga.

– Som liten brukade min mamma fråga hur jag hade det i djungeln då mitt rum var så fyllt med växter, säger Mäkelä.

En speciellt viktig växt för honom är en strandkrinum som hans farmor gett i present åt hans mamma. Den modersplantan är över 100 år gammal och lever ännu i dag och skapar hela tiden nya plantor.

– Det tog mellan 30 och 40 år innan jag hittade vad det var för växt genom att söka på japanska internetsidor, säger Mäkelä.

En viktig dag för byn

Både försäljarna och besökarna på Barösundsdagen tycker att dagen är viktig och vill gärna stödja att byn hålls vid liv.

– Det är ett ställe där man träffar vänner och bekanta och evenemanget har vuxit en hel del, säger Titti Eklund.

Hon är på Barösundsdagen tillsammans med vännen Carol Bröderman och de har båda besökt dagen i över 40 år. De köper gärna matvaror här men snubblar ofta också över någonting spontant som passar i stugan där hemma.

– Jag vill ha Barösunds potatis från Östergård, bröd och marmelad härifrån, säger Bröderman.

Alla håller med om att dagen är viktig och speciellt en solig dag är stämningen väldigt bra.

– Man märker tydligt att behovet av dagen och ett ställe att mötas på finns, säger Eklund.

Camilla och Tomas Hindersson brukar också besöka Barösundsdagen, samt andra liknande evenemang i närheten varje år. De anser att dagen är viktig reklam för orten.

– Det är roligt att se vad de lokala åstadkommer här och det finns ett varierande utbud, säger Camilla Hindersson.

Enligt Kangasniemi är det viktigt att hålla liv i byn och att till exempel butiken finns och går runt.

– Det är ju ett så vackert område och man mår bra då man är här, säger Kangasniemi.

Mer läsning