Snurretjuvar slog till i Baggö

Tjuvarnas tilltag i Baggö är olyckligt både för Göran Berghems kunder och för företagaren själv som står på tröskeln till båtbranschens högsäsong. Bild: Arkiv/Jannica Luoto

Det var på onsdag morgon som hamnkapten Göran Berghem upptäckte vad som hade skett. Under natten hade tjuvar farit i väg med flera utombordsmotorer och delar av motorer i Baggö marina.

En 90 hästkrafters utombordare, riggarna till två stycken 150 hästkrafters snurror, kåporna till tre stycken 150 hästkrafters motorer och ytterligare fyra snurror. Det var inget litet saldo tjuvarna kom upp till. Det rör sig om värdefullt stöldgods, bara en motorkåpa till en större snurra kostar kring 2 500 euro.

– De hade försökt fara i väg med en del annat också men har antagligen blivit störda, säger Berghem.

Stölden har skett någon gång mellan klockan 21 på tisdagen och sex på onsdagen.

– Jag hittade inga spår av bil. Kanske har de rört sig med båt, säger Berghem.

Bryggorna är inte bakom portar men de är belysta och flera granntomter har direkt insyn till marinan. Också sjöbevakningsstationen ligger ett stenkast ifrån.

– Jag trodde båtarna skulle få vara i fred. Framöver får man väl låsa området till natten.

Berghem har kontaktat de drabbade kunderna och beklagat det skedda. Han har varit fullt sysselsatt med att kontakta kunder och försäkringsbolag och med att skydda de avklädda motorerna sedan stölderna uppdagades. Vid hans bryggor ligger ett tjugotal båtar i det här skedet av säsongen men sjösättningstakten tilltar. Till helgen har många tänkt sig ut till sina stugor.

Mer läsning