Snart får Eurydike bada igen

Efter några torra år kommer Eurydike-statyn i Karis snart att åter vara i sitt rätta element. Springbrunnen utanför det före detta stadshuset har rustats upp på talko och invigs med festligheter på torsdag.

Det hela började med ett inlägg i Facebook-gruppen Jonej, sa Karisbon. Roger Lönnberg beklagade sig över att Eurydike redan för andra sommaren i rad såg ut att få stå i torr bassäng, då anordningen var i för dåligt skick för att fyllas med vatten.

Kenneth "Jäxe" Jäkälä hörde till dem som reagerade och tog initiativ till ett talko.

– Jag tänkte att så pass många företagare måste det finnas i Karis som är redo att ställa upp att det blir gjort. Det är ju samtidigt lite reklam för dem som är med, säger han.

Talkoandan på topp

Talkot fick genast bred uppslutning. Förutom att företag och privatpersoner ställt upp med material och arbetsinsats har talkofolket försetts med mat och dryck från flera olika håll.

– Vi har fått munkar ända från Italien, säger Henrik Lillqvist, som är en av talkodeltagarna.

Under arbetets gång har man bland annat skyfflat bort 5 000 kilo material, plockat på skifferstenar som numrerats för att läggas tillbaka i samma ordning, spacklat, gjutit, dränerat och försett springbrunnen med ett eget vattensystem. Som pricken över i:et kommer Eurydike att lysas upp av nya spotlighter.

Roger Lönnberg är glad och lite överraskad över hur stor genomslagskraft hans Facebook-inlägg fick.

– Det är roligt att saken engagerat och jag hoppas att slutresultatet också kommer att respekteras, säger han.

Karissymbol

Eurydike-statyn, som är gjord av skulptören Karl Gunnar Elfgren, inköptes av Karis köping i början av 1950- talet. Hon har besjungits av Dick "Pumpvikins Putte" Granroth, och har stort symbolvärde för mången Karisbo.

– Man kommer ihåg henne från det att man var liten kläpp, säger Jäxe Jäkälä.

Att arbeten av det här slaget görs med talkokraft i stället för att gå via stadens kassa tycker han för egen del är helt okej.

– Bassängen borde vara i skick ganska länge efter det här, och att få vara med och skapa en liten bit lokalhistoria är ganska häftigt. Sen vet jag inte om jag skulle idas vara med och bygga också järnvägsbron på talko.

Talko från början till slut

Så långt som till några invigningsfestligheter hade man inte hunnit tänka då talkot rullade i gång i mitten av maj och lokalradion gjorde intervju.

– När reportern frågade om det skulle bli någon invigning svarade Boe (Vidfält) "Absolut!", så nu ordnar vi även program på talko, säger Jäxe Jäkälä.

På invigningen torsdagen den 31 maj klockan 18 uppträder Teddy Granroth, Clarissa Lundell, Tika Sevón Liljegren samt Manskören Raseborg. Stadens krögare bjuder på grillkorv.

Debatterat inköp

Ett arbete av skulptören Karl Gunnar Elfgren som också gjort bland annat Måsarna i Ekenäs, samt hjältegravsmonumenten i Karis och Ekenäs.

Arkitekten Hilding Ekelund, som ritat stadshuset, fattade tycke för statyn under en utställning i Helsingfors 1952 och föreslog inköp för köpingsstyrelsen.

Statyns avsaknad av kläder samt stympade högerarm väckte viss debatt bland beslutsfattarna, men löfte från en okänd donator om att stå för hälften av inköpssumman på 350 000 mark underlättade inköpsbeslutet.

Mot en ersättning på 75 000 mark kompletterade Elfgren statyn med en nygjuten högerarm.

Som den okända donatorn avslöjades senare Hilding Ekelund.