Snart dags för Tibars första säsong som SIF-tränare

Ny tränarduo. Tidigare i våras presenterades Taavi Tibar (t.v.) som ny SIF-tränare. Han får sällskap av Boris Tchakhovskii. Bild: Thomas Sundström

Sjundeå IF förbereder sig för den första säsongen med Taavi Tibar som tränare. SIF har tappat en del spelare men saknar inte spetskompetens.

Den senaste säsongen började tungt för SIF och till slut landade laget på en sjätte plats. Då var det Harry Wikström som tränade SIF men redan i våras klarnade det att han inte fortsätter. Ersättaren hittades i SIF:s herrlag och det var Taavi Tibar som bestämde sig för att den egna spelarkarriären fick vara över.

– Det var inte enkelt att avsluta karriären, jag har hållit på med handboll länge. Till slut var det hälsan som hindrade mig från att fortsätta. När jag sedan fick frågan om att träna SIF:s damlag var det inte svårt att tacka ja.

Under Tibars ledning har SIF förberett sig för FM-serien som i år inleds med en match mot BK-46. Tibar säger att laget har tränat handboll aktivt den senaste månaden, innan det stod andra träningsformer på schemat. Däremot har truppen inte alltid varit den största.

– Träningarna har varit bra men det är först under den här veckan som vi har haft hela laget på plats. Nu har våra utländska spelare anslutit och de har kommit i gång på ett positivt sätt.

Viktig stomme

När Tibar talar om de utländska spelarna syftar han på Daria Kaganets och Valeriya Kirillova, som redan i fjol spelade i laget. För tillfället har SIF tappat flera spelare än vad det har kommit in nya i laget och det är oklart om truppen förstärks före säsongen. Tibar säger att det inte för tillfället är några nya ansikten på ingång men, laget utvärderar situationen under de kommande veckorna. Bland annat har SIF i princip endast en målvakt och det är Roosa Penttinen.

– Den här veckan spelar vi också våra första träningsmatcher. I onsdags mötte vi Pickala HD:s division 1-lag och på lördag spelar vi mot Atlas. Matchen börjar klockan 13.15 i Sjundeå och publiken är välkommen.

Precis som i fjol verkar SIF komma till spel med ett ungt lag men det finns också en rutinerad stomme. Redan nämnda Kaganets och Kirillova får säkert stora roller och förstås är Madeleine Lindholm viktig. Detsamma gäller Maria Barck som nu är tillbaka i SIF.

– Det är viktigt för oss att Maria återvänder till laget. Ur de unga spelarnas synvinkel är det bra att vi har Maria, Madeleine, Daria och Valeriya. De kan lära sig mycket av dem och det handlar om spelare som tar ett stort ansvar, säger Tibar.

BK och BK

Serien börjar 16:e september med en hemmamatch mot BK-46 men efter det tar FM-ligan paus i tre veckor för att fortsätta i början av oktober. Innan den första seriematchen skall SIF också spela en cupmatch och även i den är det BK-46 som står på andra sidan av planen.

– I och med att vi spelar mot BK två gånger på kort tid och att serien tar en paus efter den första matchen kan vi i lugn och ro fokusera på att möta BK. Det betyder att vi kan gå igenom hur de spelar på nästan alla träningar innan de två matcherna, säger Tibar.

Det är inte bara BK som SIF möter regelbundet den här säsongen. Årets damserie är i tunnaste laget och endast sex klubbar kommer till spel. Jämfört med i fjol saknas Atlas och jämfört med för två år sedan saknas Sparta.

– Alla förstår att serien skulle må bättre av att vara större, det bästa skulle vara om vi hade tio lag. Men nu är det så här och vi får acceptera det. Vi måste förbereda oss väl för att möta alla lag.

Vad är då SIF:s målsättning under Tibars första säsong vid rodret?

– Det främsta målet är att komma till slutspelet. Efter det får vi se hur det går.

Mer läsning