Smycken lyfter upp Hangö och finlandssvenskan

Två teman. Ett av smyckena i Sejde?!s kollektion är Hangösolen. Namnet Sejde?! syftar på den mycket vanliga utfyllnaden "säg det" i samtal mellan finlandssvenskar. Bild: Sejde?!

Smyckesdesignern Nan Andersin vill lyfta fram både Hangö och finlandssvenskans påhittighet i sin nya design.

Designprodukterna med Hangö som tema blir fler och fler. Från och med i sommar finns även ett nytt Hangösmycke, med Hangösolen som motiv. Bakom verket ligger designern Nan Andersin.

Andersin har redan länge designat bland annat textiler och smycken men både hennes smyckesstudio Sejde?! och Hangösmycket är helt nytt.

– Det uppkom av min kärlek till Hangö. Det är en otroligt fin plats och dessutom lyser ju solen där oftare än någon annanstans, säger hon.

Uttrycksfullt språk

Men smyckesstudion Sejde?! har en bredare bakgrund än bara kärleken till Hangö.

– I Hangö har jag på riktigt fått upp ögonen för det uttrycksfulla i finlandssvenskans olika varianter. Speciellt i Hangö kan man med ett enda ord säga en sak som i Helsingfors säkert skulle kräva sju ord.

Från denna upptäckt har Andersin även skapat namnet Sejde?! på sin nya smyckesstudio, liksom några av de första smyckena i kollektionen, bland annat ett med texten "Piku liten nakupelle" ingraverad.

Andersin hoppas nu fortsätta med både Hangö och finlandssvenska som teman i sin smyckestillverkning, möjligheterna är så många. Dessutom önskar hon uppnå ett annat mål med sina smycken.

– Jag har länge reagerat på hur svenskspråkiga talar finska med varandra, då man träffas för första gången till exempel i en butik. Men om man kan identifiera varandra som svenskspråkiga genom exempelvis ett smycke kan det ju hjälpa.

Sejde?! har börjat med hjälp av ett stipendium från Konstsamfundet.