Smidig båt prioriteras

Givna krav. Tom Sågbom föredrar praktiska och säkra båtar med vackra linjer. Bild: Niclas Erlin

Tom Sågbom behöver båt för olika ändamål och därför måste båten fylla en rad kriterier.

En öppen båt som det är lätt att ta iland med och som samtidigt är säker och lätt att röra sig i. De kriterierna uppfylldes då Tom Sågbom skaffade ny båt i våras.

Den sex meter långa båten, en Sea Ray Bowrider, är lämplig för både kortare transporter vid stugan och snabbare turer i skärgården.

Båten fick han i utbyte mot en bil och den är i väldigt gott skick, trots att den inte är helt ny.

– Den var körd endast 55 timmar, säger Sågbom som även sätter ett värde i att båten har vackra linjer.

Inte i så aktivt bruk

Tom Sågbom som är Sommarhangöbo och som även har stuga i Ekenäs skärgård säger att det sammantaget inte blir så väldigt många timmar per säsong som han och familjen kör med sin båt, trots att den används för olika ändamål.

Så är fallet med många båtinnehavare och Sågbom säger att det kan bli förhållandevis dyrt att äga en båt, om man sätter utgifterna i förhållande till den tid man rör sig på sjön.

Spanar ständigt

Tom Sågbom säger att han ännu inte hittat den optimala båten för eget bruk. Förutom de krav som nämnda Sea Ray fyller skulle båten även gärna få erbjuda bättre skydd vid oväder och därtill vara så robust att den tål materialtransporter utan att ta skada.

Sågbom har genom åren hunnit äga ett halvt dussin olika motorbåtar, mindre snurrebåtar inte medräknade, och just nu har han en sex meter lång RIB-båt som är till salu.

Mer läsning