Smaklig skollunch under sommaren

Gott. Liam Biström har ätit lunch och träffat kompisar på skolan så gott som varje dag under sommaren. Bild: Lina Enlund

I Hangö Centralskola har det serverats lunch för barn under början på sommaren. Förra fredagen serverades den populära lunchen för sista gången i sommar.

Hela juni månad har det serverats gratis lunch i Hangö Centralskola åt skolbarn på sommarlov. Konceptet har varit lyckat och över 30 barn har varje dag kommit för att äta lunch på skolan.

– Som mest hade vi 87 barn här och i medeltal har mellan 40 och 50 stycken ätit lunch här, säger Linda Hellman från socialservicecentralen som arrangerar luncherna.

Idén om att servera lunch under sommaren kom från början från Marko Niemi som tidigare serverat soppa en gång i veckan i parken intill socialservicecentralen. Socialservicecentralen ville även kartlägga behovet av mat hos barn under sommaren.

Förslaget gick via stadsstyrelsen till grundtrygghetsnämnden och socialservicen och en månad senare, i slutet på maj togs beslutet att genomföra projektet.

– Vi lagar ändå mat till dagis och ålderdomshem här i köket så det är inte en stor sak för oss att göra lite flera portioner som vi kan servera här, säger Anna-Lena Östman som har hand om matlagningen.

Responsen de har fått har varit enbart positiv och ju mer det har skrivits om luncherna på sociala medier, desto fler barn har det dykt upp för att äta. Under första veckan i juni var det överlägset flest som åt lunch där.

– Ju längre in på sommaren det har gått har ju antagligen fler föräldrar blivit lediga, och då behöver ju barnen inte lunchen här på samma säger, säger Hellman.

Välsmakande lunch

– Även om barn i allmänhet har sagt att de inte tycker så mycket om skolmaten verkar lunchen smaka bra och har ätits med goda miner, säger Hellman.

Det har varit många barn som kommit för att äta lunch varje dag och främst har det varit barn i lågstadieåldern. Speciellt uppskattad har till exempel ugnskorv med pommes frites varit.

– De brukar ju inte få franskisar i skolan vanligtvis så det var en höjdare, säger Hellman.

– Men även ugnsfisk har smakat bra, vilket vi var lite förvånade över, och så klart köttbullar, makaronilåda och liknande rätter, säger Östman.

Isac Salha och Liam Biström har kommit till Centralskolan för att äta lunch. De säger båda att de har ätit här så gott som varje dag under juni månad.

– Några dagar har jag inte kommit hit för att äta och då har jag försovit mig eller helt enkelt inte orkat komma, säger Biström.

Pojkarna tycker att lunchmaten har varit bra under sommaren och har ingenting att klaga på. De har svårt att bestämma sig för vad som har varit godast under sommaren men i alla fall köttbullarna det bjöds på i går verkar smaka.

– För någon dag sedan hade vi ris med höna i curryaktig sås, och det tyckte jag om, säger Salha.

Varmt bemötande

Till att börja med bestämde köket tillsammans med socialservicecentralen att de lagar 30 portioner mat till sommarluncherna men då intresset redan från början varit så pass stort fick de snabbt ändra om till 100 portioner.

– Vi försöker dock ha så lite matsvinn som möjligt här så vi gör inte allting på en gång utan lagar mera allt eftersom det tar slut ute i salen, säger Östman.

Serveringen och städningen sköts av socialservicen och de sitter i matsalen och övervakar så att allting går bra och meddelar då någonting börjar ta slut. Hellman förklarar att det är en viktig uppgift även om det kanske vid första anblick kan anses som att socialservicecentralen har viktigare saker att göra.

– Barnen kan också komma och tala med oss här under lunchen och vi diskuterar gärna med dem och erbjuder stöd om de funderar över någonting, säger Hellman.

Responsen angående luncherna har varit enbart positiv, både barnen och föräldrarna har tyckt att konceptet är bra och fungerande.

Salha och Biström anser också att det har fungerat bra att äta lunch på skolan. Förutom att äta lunch här träffar de även kompisar och kan umgås tillsammans under lunchen.

– Det är bra om föräldrarna jobbar och inte har möjlighet att laga mat åt sina barn som har sommarlov, säger Biström.

Både Östman och Hellman ser positivt på att ordna luncher under sommaren även kommande år.

– Om det finns resurser att göra det igen så gör jag gärna det, säger Östman. Men det kunde eventuellt vara någon anna än socialen som sköter serveringen ute i salen.

Mer läsning