Små filurer letar småkryp vid borgen

Under tre sommarlördagar ordnas småkrypssafari vid Raseborgs slott. Evenemangen är riktade till barn, under tiden kan mammor och pappor delta i naturmeditation.

Det händer en hel del i och runt Raseborgs slott i sommar. Redan nu håller biolog Catherine Munsterhjelm varje lördag klockan 13.30 en guidad vandring i slottets närhet där hon presenterar ätliga vilda växter.

– De här vandringarna pågår ända till skolstart, säger Catherine Munsterhjelm.

Småkrypssafarier kör hon i gång med på midsommardagen den 23 juni. Man kan anmäla om sitt barns deltagande på förhand, men det är inte nödvändigt.

– Om man vill kan man delta i en naturmeditation tillsammans med Henrietta Pitkänen medan barnen är på småkrypssafari med mig. Meditationen går på finska, säger Catherine Munsterhjelm.

Smakprov ingår

Samma regler för förhandsanmälan gäller för växtvandringarna, men i och med att Catherine Munsterhjelm bjuder på smakprover så är hon tacksam för förhandsanmälningar.

– Det kan vara en paj på kirskål och fetaost, pålägg av getost och kirskål eller en dryck av granskott, små björklöv eller stensötans rot som jag bjuder på. Jag har också med mig en korg med växter som man får smaka på.

Hon tipsar gärna om recept på rätter man kan tillreda med sådant man hittar i naturen. En sallad på maskrosblad med blåmögelost, valnötter och strösslade maskrosblommor över, kanske litet bacon och en senapsvinägrett är ett exempel. Ostrullar fyllda med duntrav – också kallad rallarros eller mjölkört – är ett annat exempel och chips av nässlor eller kirskål ytterligare ett.

– Det finns flera kokböcker med ätbara växter från naturen och också information på nätet.

Nya företagarna tog kontakt

Catherine Munsterhjelm berättar att det var Ilta Hämäläinen, en av de nya företagarna vid borgen, som frågade henne om hon inte kunde ordna något för barn med naturen som tema.

– Våra egna barn springer omkring hemma och håvar in småkryp. Vi brukar placera dem i ett terrarium och efter att de studerats släpps de. Barnens vänner brukar också vara mycket intresserade, därifrån kom idén.

För deltagande i safarierna uppbärs en avgift på 10 euro per barn och gång. Biljetter till växtvandringarna kostar 20 euro.

Till sin hjälp under småkrypssafarierna har Catherine Munsterhjelm utöver håvar och terrarium även mikroskop och böcker. Safarierna ordnas den 23 juni, 7 juli och 4 augusti från klockan 12 till 13 och försiggår på ängen nedanför torpet som ligger vid Kärleksstigen ett stycke från borgen.

Något för envar

Det händer också mycket annat vid borgen och i dess närhet i sommar. Utöver Catherine Munsterhjelms vandringar och safarier kan hennes make Riggert Munsterhjelms fågelvandringar nämnas. Nästa ordnas den 10 juni. Fågelvandringarna kräver förhandsanmälning och kostar 20 euro per gång.

Den 10 juni ordnas också forngårdsdagen vid Forngården vid Tunalund, på midsommaraftonen blir det traditionell midsommarfest vid borgen och den 17 juni ordnas en blomstervandring ledd av Peik Grönholm i vilda blommors tecken. Raseborgs sommarteater har premiär den 28 juni.

Den 14–15 juli ordnas evenemanget Medeltid på Raseborg och den 4 augusti firas Snappertunadagen. Dessutom ordnas guidning i slottet i juli från onsdag till söndag; klockan 14 på finska och klockan 15 på svenska. Guidning kan också beställas enligt önskemål, kontaktuppgifter finns på adressen Raaseporinlinna.fi/sv