Slow food-festivalen i Fiskars tävlar om det nordiska matpriset Embla

Bild: VN-arkiv

Sju bidrag från Finland tävlar i finalen i den nordiska mattävlingen Embla om en knapp månad på Island.

Slow food-festivalen är nominerad i kategorin Nordisk matdestination. Festivalen har haft tiotusentals besökare och har samlat områdets producenter och därför gjort Fiskars till en viktig matdestination.

Åland deltar i tävlingen som eget område och har också utsett sju finalister. En nationell jury har utsett finalisterna i respektive land.

- Nivån på Finlands finalister är mycket hög. Dessutom visar de finländska bidragen på vilken imponerande bredd och vilket kunnande det finns inom vår mat- och dryckesbransch, säger Johan Åberg, jurymedlem i Finlands jury och lantbruksdirektör på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

Av 320 anmälda bidrag från alla nordiska länder tävlar nu 48 bidrag om matpriset Embla som delas ut den 1 juni i Reykjavik.

Alla nominerade presenteras på webbplatsen www.emblafoodawards.com. Där beskrivs också de sju olika kategorierna.

Det nordiska matpriset Embla skapar synlighet för nordisk mat och alla dem som står bakom maten, både i de nordiska länderna och internationellt. Genom Embla vill tävlingens arrangörer stärka kännedomen om nordisk mat.

Mer läsning