Skumt på gång i Stora Smedjan

Start i Stora Smedjan. Alfons Grönqvist, Jonas Grönqvist, Jens Heinström och Fredrik Öblom är lika med föreningen Skumt som ordnar sitt första evenemang i Billnäs på lördag. Bild: Agneta Sjöblom

– Vi vill erbjuda något nytt och få in den alternativa kulturen i stadsbilden i Raseborg, säger Alfons Grönqvist, Jonas Grönqvist, Jens Heinström och Fredrik Öblom.

Tillsammans grundade de i slutet av fjolåret föreningen Skumt med syftet att ordna evenemang i Raseborg med omnejd.

Bröderna Jonas och Alfons Grönqvist har tidigare gjort dj-gig på privata fester, och tillsammans har föreningsmedlemmarna hållit i trådarna för några mindre tillställningar. Den första stora satsningen blir på lördag då man i Stora Smedjan i Billnäs ordnar ett evenemang med flera artister, bland annat svenska Trainspotters & Chefen.

Förutom bra musik vill man bjuda på ett visuellt och ljudmässigt tilltalande paket som också innehåller en del överraskningar.

Fortsättning följer

Killarna räknar att de satt ner omkring 160 timmar på planeringen av evenemanget som samtidigt är ämne för Alfons Grönqvists slutarbete i studierna till kulturproducent.

Planeringsprocessen har varit lång och lärorik och bjudit på en del motgångar, som man ändå jobbat sig förbi.

– Är man bara tillräckligt driven går det bra, säger Fredrik Öblom.

Man har valt att göra saker grundligt, också med tanke på allting ska vara lättare nästa gång.

– För vi vill fortsätta ordna evenemang. Det behöver inte alltid vara musikbaserat utan kan också handla om andra genrer.

Tanken är att ordna evenemang som de själva skulle vilja gå på, som avviker från det vanliga klubbstuket och som ordnas på platser man i första hand kanske inte tänker på. Ekonomisk vinst är inte huvudsaken.

– Men blir det plus är det förstås bra med tanke på nästa evenemang, säger Fredrik Öblom.

För arrangemangen i Billnäs har man förutom att gräva medel ur egen ficka också fått en del sponsorhjälp. Att få understöd och bidrag räknar de med blir lättare bara man etablerat sig lite.

– Nu är det många som ännu inte vet vad och vem vi är. Alla vi varit i kontakt med har ändå varit positivt inställda.

Bra draghjälp har man också haft av Alfons och Jonas mamma Birgitta Berglund, samt grannen Tua Lindholm.

Hoppas på Woodstock-effekt

Det ordnas en hel del program i regionen under påskhelgen. Skumt-gänget upplever ändå inte att man konkurrerar med de andra.

– Vi vill erbjuda en ny typ av upplevelse och påsken är en bra samlingshelg. Många som inte längre bor i Raseborg söker sig hit då, säger Jens Heinström.

Vilken är er målgrupp?

– Med tanke på musiken kanske unga vuxna, men vi försöker också få hit lite äldre, säger Alfons Grönqvist.

– Stämningen vi vill förmedla ska få folk att känna sig bekväma och välkomna, säger Jonas Grönqvist.

Hur många inbetalda räknar ni med?

– Vi försöker vara realistiska – så kanske två– trehundra. Men vi hoppas förstås på en Woodstock-effekt, säger Alfons Grönqvist med ett skratt.

Förutom Trainspotters & Chefen består artistlistan av Jag, Walt Miguel, RNBB, Dj Gonnar och OSQ. Det blir också försäljning av mat och dryck genom Rastachef och Serendipity.

Mer läsning