Skräpkonst och hav i årets Hangart

Blandad skara. (Från vänster) Gita Malinen, Johanna Sandin, Tuula Puno, Jukka och Krisse Salonen, Ingrid Signell och Pelle Lindström. Bild: Ida Axelsson

Konstrundan Hangart presenterar en blandning av gammalt och nytt, skräpkonst och inspiration av havet.

Under konstrundan Hangart öppnar nio Hangökonstnärer dörrarna till sina ateljéer och publiken kan bekanta sig med verken, konstnärerna själva och de olika konstnärliga skapandeprocesserna. Årets konstrunda präglas av mångfald, och verken utgörs av blandade tekniker och material från akvareller, olja, akryl, textil till skräpskulptur.

Årets deltagare är Malin Ahlsved, Mira Haahti, Sandra Kantanen, Heikki Kukkonen, Pelle Lindström och Tuula Puno, Johanna Sandin, Ingrid Signell, Riikka Sundberg och Hangö bildkonstnärer. Ateljéerna är öppna klockan 12 till 18.

Nya ansikten, gammalt material

Johanna Sandin deltar i Hangart för första gången. Hon fotograferar konstverk av plastskräp samlade från stränder.

– Det började med att jag tagit bilder på stränder och naturområden, och sedan redigerade bort de fula plastbitarna från bilderna. Bilderna ska väcka diskussion och få folk att tänka efter vad de lämnar efter sig i naturen, säger Sandin.

Pelle Lindström och Tuula Puno, Hangöbördiga konstnärer, har skapat konst i flera decennier, men deltar i Hangart för första gången i år. Liksom Sandin gör Lindström konstverk av skräp samlade från stränder, men han föredrar att hantera drivved.

Rundtur ställs in, blanketter delas ut

Hangarts traditionella bussturer, kurser och workshoppar ordnas inte i år. I nuläget är det inte möjligt att genomföra dem tryggt, menar Taina Lehikoinen, kulturassistent vid Hangö stad.

– I stället uppmanar vi publiken att cykla eller gå. I år finns alla besöksmål i stadskärnan, de är lätta att nå, säger Lehikoinen.

Publiken får också delta i en utlottning av de olika konstnärernas verk. Man deltar i lotteriet genom att fylla i en blankett.

– Vi vill utveckla verksamheten, och för det behöver vi veta vad som fungerar och är bra, och vad vi borde förbättra, säger Lehikoinen.

Konst för alla

24 av Hangö bildkonstnärers dryga 90 medlemmar ställer ut sina verk i Hangö stadshus galleri. Variationen i stil och konstnärernas ålder gör utställningen varierande och spännande.

– Det är fint att stadshuset ger möjligheten till galleri för dem av oss som inte annars har möjlighet att visa upp sina verk, säger Krisse Salonen på Hangö bildkonstnärer.

Salonen poängterar att konst är för alla.

– Man behöver inte klä upp sig för att gå på vernissage. Ta med barnen, det är viktigt att de lär sig att kultur är för alla, säger hon.

Nio konstnärer och Hangö bildkonstnärer delar med sig av sina konstverk.

Evenemanget pågår 23–25.7 kl. 12–18.

Kartor där ateljéerna finns inprickade och tilläggsinformation om konstnärerna finns på webben och i Hangö kulturbyrå.

Publiken får gärna fylla i utvärderingsblanketter om konstrundan. Bland utvärderingens deltagare lottas ut verk av de deltagande konstnärerna.

Mer läsning