Skott från lägenhet i centrum av Ekenäs

En sökning på nätet av bilder på airsoftvapen visar hur verklighetstrogna de är. Bild: Skärmavbild/Google

Ett stort pådrag med sex polispatruller – däribland polisens nya pansarfordon – ledde sex unga pojkars oförstånd till i Ekenäs på lördagsnatten.

Vid midnatt natten till lördag märkte en man född i början av 1970-talet att han blev beskjuten i korsningen av Björknäsgatan och Skillnadsgatan. Han rörde sig till fots och skotten kom från en lägenhet i närheten. Mannen ringde Nödcentralen som tog anmälan på största allvar.

– Sex polispatruller skickades till platsen och kunde snart lokalisera lägenheten. Där fanns sex pojkar i en ålder på bägge sidor om 15 år. De hade skjutit mot mannen på gatan med ett airsoftvapen, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

Airsoft är en hybrid mellan luftgevär och paintball och är utseendemässigt svåra att skilja från riktiga vapen. Därför önskar polisen att föräldrar talar med sina ungdomar om hur illa det kan gå ifall man leker med airsoftvapen bland andra människor.

– Polisen ryckte nu ut med ett garde på sex patruller, däribland vårt nya pansarfordon. Polisen var beväpnad och det kan sluta verkligt illa om polisen möter en person med ett höjt airsoftvapen.

De huvudmisstänkta i det här fallet är 14 och 15 år gamla och de misstänks för försök till misshandel. Sjöholm säger att det förmodligen handlar om oförstånd från pojkarnas sida, de har inte insett vad deras agerande kunde leda till.

Mer läsning