Skördefest med tävlingar och djur

Liv och rörelse. Alexandra Ekholm säger att skördemarknaden är ett sätt att få fart på ruljangsen i Ekenäs. Bild: Anton Malén

Centrumföreningen vill liva upp verksamheten i Ekenäs och ordnar evenemang för hela familjen på lördag.

På lördag blir det extra livlig i centrum av Ekenäs. Den vanliga torgkommersen kompletteras då med program som ska locka både stora och små.

Ekenäs Centrumförening ordnar skördefest och bjuder då bland annat på tävling i vedstapling och hästskokastning. Barnen kan leta guldpengar i en stor halmhög.

Två föreningar håller café, medan de finska marthorna i Ekenäs säljer olika produkter.

Företaget Hydroforest visar upp fyrhjulingar och andra mindre maskiner, medan lantbruksmuseet i Finbygränd ställer ut en gammal traktor. På torget grillas också en hel gris.

I Spruthusskvären kan besökarna bekanta sig med kalvar och får, och här kan man också pröva på att dreja krukor.

– Det handlar inte om någon enorm marknad, utan i stället vill vi satsa på en mysig stämning, säger Alexandra Ekholm som är verksamhetsassistent inom Centrumföreningen.

Hon säger att skördefesten är ett sätt att få mera liv och rörelse i Ekenäs. Det nya evenemanget ordnas på önskan av företagarna och det är ett led i att få fart på ruljangsen i staden igen.

Kompletterar varandra

Totalt ordnas det ett dussin olika tävlingar, flera av dem i affärerna längs Kungsgatan och i övriga centrum.

– Alla tävlingar är gratis, säger Alexandra Ekholm.

Hon ser inget problem med att det samtidigt ordnas liknande händelser i regionen, närmast då skördemarknaden i Mikaelskolan i Ekenäs och evenemanget Slow food i Fiskars.

– Vi vill inte konkurrera med andra, säger hon och förklarar att hon snarast tycker att tilldragelserna kompletterar varandra.

Programmet på lördag hålls klockan 10–14 och torget kommer då att vara stängt för biltrafik.

Senare öppet

Ekenäs Centrumförening har också andra nyheter på lager.

Från och med torsdagen den 13 oktober kommer flera av affärerna längs Kungsgatan och övriga centrum att hålla öppet till klockan 18, eller i varje fall nästan 18. Satsningen går under benämningen "Torsdag 17.57".

– Ett tjugotal företagare är med, säger Alexandra Ekholm och förklarar att klockslaget 17.57 härrör sig från en berättelse om en företagare som höll sig med speciella öppettider, vilket naturligt kunderna noterade och mindes.

Satsningen är ett litet steg för att tillmötesgå önskemålen om längre öppethållning, säger Ekholm.

Ny titel

Fredagen den 28 oktober uppmärksammas Halloween med program från klockan 18 framåt då bland annat "årets ljushuvud" ska utses. Titeln äras en idé- och initiativrik person.

Flera affärer håller öppet under kvällen.