Skönhet i det vissna

Skönhet. I en lågmäld utställning på Lilla galleriet kan man ta del av Liisa Leskinens vissnade blommor. Bild: Peter Sjöstrand

Blommor som vissnar kan ha en stark symbolisk laddning, men samtidigt upplevas väldigt olika.

Utställning: Sorgens blommor. Akvareller av Liisa Leskinen. Plats: Lilla Galleriet Gustav Vasas gata 7 Ekenäs. Tid: 3.10–4.11.

Liisa Leskinen, som ställer ut i Lilla galleriet i Ekenäs, relaterar sina blommor till sorg. I en text säger hon: "När sorgen smyger sig på försvinner den inte, utan gör ett mörkt avtryck. Sorgen går samma stigar som du. Du betraktar byggnadernas väggar med frågor som du inte får några svar på. Fast dina tankar snabbt flyter förbi, återkommer de ohjälpligen tills de slutligen bringar dig glädje."

Med målningar av vissnande blommor förmedlar hon känslan av kvardröjande sorg.

Också skönhet

Men som jag ser det är det vissnande inte enbart sorgligt. Det finns ett stort mått av skönhet i blommor som vissnar, precis som det finns skönhet i järn som rostar, hud som blir skrynklig, träd som blir kala eller gamla hus som visar ett visst förfall.

I blommor som vissnar blir formerna tydliga och skönheten förstärks. Även om den fräschaste blomningstiden är över lever den kvar.

Leskinen uttrycker sig i akvarell, carborundumteknik och torrpastell. Många av de ganska små bilderna har djupa och varma höstliga färger. Personligen gillar jag de motiv som inte är så tydliga utan mest förmedlar stämning, till exempel en carborundum i fönstret och några av de riktigt små arbetena i gamla fotoramar. Också torrpastellen av vissnade solrosor på ett bord förmedlar en fin stämning.

Marit Lundström