Skolningsplan för hundar klar att invigas i Ingå

Skolningsplanen för olika slags kurser i bland annat lydnad och agility är efterlängtad, berättar Hundklubben Canidaes sekreterare Helena Grönholm med Maya och vice ordförande Tarja Simos-Grönholm med Nitza. Bild: Lina Enlund

Ända sedan föreningen Hundklubben Canidae grundades har det varit tal om att en skolningsplan behövs. Nu finns planen, i närheten av Ingå station, och den invigs på söndag.

Hundklubben Canidae, med Ingå som hemkommun, har medlemmar från Hangö till Esbo och är en förening för såväl ras- som blandrashundar.

– Vi har omkring 150 medlemmar men fler är förstås välkomna, säger vice ordförande Tarja Simos-Grönholm.

Föreningen grundades 1979 och hon har varit med sedan 1985, numera är även hennes dotter Helena Grönholm aktivt med och fungerar som föreningens sekreterare.

Efterlängtad plats

Tarja Simos-Grönholm berättar att man i föreningen drömt om och planerat för en skolningsplan i stort sett sedan föreningen grundades.

Flera platser har besiktigats och varit påtänkta. Så en dag insåg hon att åkerplätten intill Rosk'n Rolls återvinningsstation i närheten av Ingå station vore perfekt.

– Det är kommunen som äger marken, men vi har ställt i gång allt själva. Åkern låg i träda, men marken var så pass väl beredd och slät att vi endast har behövt klippa gräset.

Skolningar av olika slag

Nätstaketet runtom planen har man fått bidrag till av bland annat sparbanksstiftelsen i Ingå, liksom bidrag för belysningen runt planen och för en skjulbyggnad. I den förvaras redskap och hinder och allt vad som kan behövas för de många hundskolningskurser som föreningen ordnar.

– Här ordnas skolningar från måndag till torsdag. Det är kurser i allt från agility och lydnad till brukshunds- och skyddsskolningar.

Brukshundsskolningen tar bland annat upp lydnad, spårning och lär hunden leta efter försvunna personer, nämner Tarja Simos-Grönholm. Själv står hon i beråd att ordna en valpkurs om intresse finns.

Uppvisning och show

Den som vill veta mer om föreningen och de olika kurserna eller annars bara är intresserad har möjlighet att ta del av verksamheten och olika sorters hundar på söndag då skolningsplanen invigs.

– Vi inleder med en uppvisning klockan 11 och klockan 12 blir det match show. Vi tar emot anmälningar till showen från klockan 10.

Alla får vara med

Det fina med match showen är att alla hundar är välkomna – det finns klasser för valpar, för små hundar och stora samt för hundar av blandras.

– Som domare fungerar vana uppfödare från trakten, säger Tarja Simos-Grönholm.

Annika Brax från kenneln Paratus i Karis dömer i klasserna för valpar och små hundar, medan Mabel Olsson från kenneln Bullero's i Ingå dömer stora och blandrashundar.

– Match show går till så att hundarna tävlar en mot en i varje klass, den som är bäst får rött kort och den andra får blått kort. Sedan tävlar hundarna som fått rött kort mot varandra liksom de med blått, beskriver Helena Grönholm.

Helena Grönholms hund Maya är en dansksvensk gårdshund – uppfödd i Ingå – medan Tarja Simos-Grönholms Nitza är en dobermann och bägge hör till dem man kan beundra på söndag.

Den nya skolningsplanen ska inte förväxlas med den hundpark som planeras i Ingå kyrkby. Den hundparken är ett samarbetsprojekt mellan föreningen Pro Ingå, Hundklubben Canidae, Ingå kommun, Action dogs och Handikapprådet.

Hundklubben Koirakerho Canidae är en hundförening aktiv i Västnyland.

Medlemmarna finns bland annat i Hangö, Ingå, Raseborg, Lojo och Esbo.

Den tvåspråkiga föreningen grundades 6.9.1979 och medlemsantalet är ungefär 150.

Som ordförande i föreningens styrelse fungerar Feride Saadetin-Biström, vice ordförande är Tarja Simos-Grönholm och sekreterare Helena Grönholm.

Söndagen den 18 september invigs föreningens skolningsplan på Västankvarnsvägen 35 i Ingå.

Mer läsning