"Skolmaten blev bättre efter julen"

Femmorna Ellen Söderström och Emilia Löflund (t.v.) och Linda Österman, Thomas Norqvist och Adam Hakanen tycker att maten har blivit godare efter jullovet. Bild: Lina Enlund

Sedan årsskiftet har eleverna i Ingå ett nytt företag som tillreder skolelevernas lunch. I Kyrkfjärdens skola är eleverna nöjda med maten som de anser är godare än tidigare.

Sorlet från prat och tallrikar som klirrar hörs redan när man stiger in i skolan. Det är lunchtid och matsalen i Kyrkfjärdens skola är fylld av elever som glatt tömmer tallrikarna. Det råder delade meningar om hur god dagens lunch är. Men överlag smakar den enligt flera av eleverna godare än förra året.

– Den är bra ibland, jättedålig ibland och ibland okej, säger Linda Österman som går på femman.

– Dagens lunch är okej, lite flottig. Men maten har blivit mycket bättre efter julen, säger Adam Hakanen som går i femman.

De får medhåll av gruppen femmor de lunchar med. Eleverna är medvetna om att det företag som står bakom matservicen byttes vid årsskiftet. De flesta är överens om att maten blivit godare sedan Sodexo tog över matservicen. Enligt eleverna är det både smaken och variationen som har ändrats till det bättre.

– Det är annorlunda matlistor än före jul. Förr hade vi såser hela tiden, säger Linda Österman.

– Köttet har blivit mycket bättre. Förr var det lite fläskigt, säger Adam Hakanen.

Eftersom endast en månad har gått sedan företaget bakom maten byttes vet eleverna ännu inte vad som kommer att finnas på menyn, och vad som inte längre kommer att serveras. Men ärtsoppa, spagetti och spenatplättar är några favoriter som står på önskelistan.

Konkurrensutsatte servicen

När avtalet med Blue Service gick ut konkurrensutsatte kommunen mat- och städservicen, Sodexo vann och sköter nu mat- och städservicen i kommunen i fem år.

– Servicen konkurrensutsätts med jämna mellanrum, säger Ingå kommuns controller Ilkka Rissanen.

Hittills har man från kommunens sida varit nöjd.

– Det blir aldrig så perfekt att det inte finns saker som kan förbättras, säger Ilkka Rissanen.

Maten tillreds på tre ställen i Ingå. Lunchen som eleverna i Kyrkfjärdens skola äter tillreds några hundra meter därifrån, i Lönneberga.

Eleverna äter mer

– Lärarna säger att de märkt att eleverna i de högre klasserna har börjat äta bättre, vad det beror på vet vi inte säkert. Men det går inte att få alla nöjda, säger rektor Rigmor Andersson.

Skolan har under ett möte också fått ge sina önskemål om skolmaten där man bland annat framförde att man vill ha näringsrik mat och husmanskost. Men, företaget får självklart också experimentera med nya rätter ibland.

– Det har bland annat serverats en kycklingwok som var kryddstark. Men eleverna, och också förskolebarnen, tyckte om den, säger Andersson.

Eleverna har fått ha ett finger med i spelet och påverkat lunchlistan. Men det är ingen lätt match att få alla nöjda. När matservicen konkurrensutsattes undrade eleverna om man inte kunde ta bort rätter som få uppskattar. Spenatsoppa togs då bort från matsedeln.

– Men nu har jag hört att en del tycker att den kunde införas igen. De vill kolla om det är någon skillnad om man jämför den med den förra, säger Andersson.

Mer läsning