Skolan i Barösund blir inkvartering

Aktiebolaget Sagawind som sköter servicen på Älgsjölandet köper gamla skolan i Barösund.

I det gamla skolhuset, som kallas Barnabo, och en tillbyggnad ska det i framtiden finnas 18–20 bäddplatser. Byggarbetena ska göras under året och inkvarteringsmöjligheterna ska tas i bruk 2018.

– Det finns brist på inkvartering i Barösund. Vi vill utveckla Barnabo till ett centrum för naturturism som fungerar året runt, säger Pentti Järvinen, vd för företaget Sagawind.

Förutom att Sagawind utökar övernattningsmöjligheterna i Barösund samarbetar företaget också med Aaltouniversitetet i ett projekt kring naturturism.

– Syftet med projektet, som görs som en doktorsavhandling, är att skapa nya typer av produkter inom naturturism, säger Järvinen.

Den byggnad som nu säljs är en av två gamla skolfastigheter i Barösund. I den nedre skolbyggnaden, där det tidigare fanns bland annat slöjdsal och gymnastiksal, finns numera restaurang Scola.

Barnabo-fastigheten säljs för 120 000 euro. Byggnaden är i mycket dåligt skick och kräver en omfattande renovering. Bland annat förekommer mögel i konstruktionerna.

Kommunstyrelsen i Ingå godkände försäljningen vid sitt möte i måndags.

Mer läsning