Skogby lanserar portal för att synas bättre

Ny funktion. I början av juni lanseras Skogbys portal, säger Piia Hasselberg. Detta för att bland annat bunkermuseum Irma (i bakgrunden) skall synas bättre. Bild: Lina Enlund

9 juni ordnas den första Skogbydagen någonsin och i samband med den presenteras byns nya webbportal. Datanomlinjen vid Axxell har utarbetat portalen och Skogby byaråd ser fram emot att använda den.

Piia Hasselberg är ordförande för Skogby byaråd och hon berättar att tanken om en webbportal föddes i fjol. I grund och botten handlar det om att erbjuda en plats där de olika lokala föreningarna och aktörerna kan synas. Dessutom blir det enklare för allmänheten att ta del av vad som är på gång i byn.

– Vi kallar det för en portal eftersom det inte endast handlar om en webbsida. Vi använder oss också av olika sociala medier, till exempel Instagram och Snapchat. På det här viset hoppas vi i högre grad än tidigare nå ut till den unga befolkningen.

Det är datanomlinjen vid Axxell som har utarbetat portalen under ledning av lärarna Martin Molnar och Agneta Ekbom. Hasselberg berättar att byarådet förespråkar samarbete och dessutom har Axxell designat byarådets nya logo.

– Beträffande portalen gav vi dem rätt fria händer även om vi förstås hade lagt upp en del riktlinjer. Samarbetet har fungerat bra och även i fortsättningen är vi intresserade av att göra något tillsammans med Axxell.

Välbehövd

Det är inget sammanträffande att portalen lanseras just i år. Det är ett sätt att uppmärksamma flera av de föreningar som redan har firat, eller skall fira, olika jubileum.

– Vi firar 25 år, FBK-verksamheten fyller 60 år, Skogby IK fyllde 80 år och inom ett par år fyller Skogby UF 100. Genom portalen hoppas vi öka samarbetet och gemenskapen i byn, säger Hasselberg.

Även om det finns flera föreningar som drar nytta av den nya webbfunktionen så är det klart att vissa av dem redan nu är kändare och har en större dragningskraft. Till exempel marknadsförs bunkermuseum Irma och Hangö frontmuseum flitigt. Det har också varit en utmaning att vissa av föreningarna sedan förr har varit aktivare än andra på internet. På samma gång har det heller inte alltid varit enkelt att sälja in fördelarna med internet åt alla.

– Framför allt har det kanske inte funnits den nödvändiga kunskapen om hur man når ut till de unga. Det är inget fel på klassisk marknadsföring, men i dag måste man synas brett på webben. Det räcker inte endast med en webbsida och ett konto på Facebook, det krävs också andra kanaler, säger Hasselberg.

"Byn har vaknat till liv"

Överlag anser Hasselberg att det är mycket på gång i Skogby. I fjol öppnade bunkern Irma sin dörr för allmänheten och det finns också andra saker att bekanta sig med. Bland annat i somras ordnades det evenemang där invånarna fick äta tillsammans på stranden och tanken är att göra samma sak igen.

– En av invånarna sade att byn har vaknat till liv igen tack vare allt det här och visst känns det så. Dessutom får vi hela tiden förslag på vad vi kunde satsa på till näst. Det är allt från stora till små idéer.

Till exempel har man jobbat för cykelställ vid busshållplatserna så att elever som åker skolbuss kan parkera sina cyklar där.

– Vi har mycket på gång och i början av juni är det dags för vår första Skogbydag någonsin. Utöver det har vi också andra evenemang i kikaren men jag kan inte berätta mera just nu, säger Piia Hasselberg.