Skira bilder fotade genom glas

Luftigt. Flera av Bodil Söderbloms bilder är gröna och skira. Bild: Peter Sjöstrand

Luftiga, skira stämningar bjuds besökarna på i Lilla galleriet i Ekenäs där Bodil Söderbloms foton tagna genom ojämnt glas ställs ut.

Utställning: Foto genom glas av Bodil Söderblom. Tid: Till 31.10. Plats: Lilla galleriet, Ekenäs.

Bodil Söderblom från Kimitoön har kommit på en egen metod att skapa bilder genom att fota motiv genom ojämnt, buckligt glas. Det ger en effekt där motivet blir eteriskt skirt och vackert.

Söderblom har använt växtdelar och bilderna är företrädesvis genomskinligt gröna med inslag av rött. Vissa för tankarna till rök som stiger mot skyn, andra till dansande älvor. De kan eventuellt ses som överdrivet dekorativa, men onekligen är de också både vackra och stämningsfulla – bilder man gärna vilar blicken på.

Bodil Söderblom har tidigare ställt ut i Ekenäs 1999 på biblioteket då hon visade tavlor där färgerna tagits fram genom att krossa stenar till sand. Hon experimenterar tydligen gärna med att få fram olika effekter på ett eget sätt. Att fota genom glas på det sätt hon gör är en unik metod, och hon uppger att ingen annan veterligen använder sig av den.

– Glaset förvränger motivet till ett alldeles nytt motiv. Men kameran begriper inte att det mellan objektivet och motivet finns en ljusabsorberande mellanvägg, låt vara att den är genomskinlig. Fotandet är således krävande, men det passar mig, säger Söderblom.

Fotona kräver också en del behandling, bland annat måste allt skräp som på grund av glaset hamnat fel, retuscheras så att endast ursprungsmotivet finns kvar.

Från sand till glas

Som fotograf är Söderblom inte gammal i gamet. Hon fick sin kamera 2007. Då slutade hon också med det dammande arbetet att krossa sten. Sista gången hon visade sandtavlor var i Mariehamn för drygt tio år sedan. I övrigt är det framför allt i Pargas och Salo hon ställt ut, samt på Kimitoön.

Sedan hon 2013 började med sin egen metod att fota genom glas har hon deltagit i många samutställningar med Kimitoöns konstförening samt på föreningens fotosektions Focus utställningar.

Personligen gillar jag de bilder som har lite kraftigare former, nummer 3 och 6, men det är en smaksak. För variationens skull är det också givande med motivet i starkt blå toner, det ger en motpol till de luftiga skira verken.

Marit Lundström

Mer läsning