Skicka vargarna till Lappland

Vargarna hör definitivt inte hemma här.

Som 5-åring, och gammelbodaboare redan då, besökte jag ofta den närbelägna bondgården. På salsväggen hängde en tavla som imponerade till den grad att jag aldrig glömt den. Motivet var en hästsläde dragen av två hästar i rasande fart med kuskens piska vinande. Ekipaget jagades av en vargflock och detta var oerhört skräckinjagande för en liten grabb. Konstverket var troligtvis en kopia av någon rysk mästare. Klart att pappa lugnade mig. Det hade ju inte synts till vargar på hundra år och de kommer aldrig hit mera.

Nu har det gått 70 år och vargar har tassat omkring intill våra gårdar i Gammelbodas absoluta centrum förra veckans tisdag kväll och på lördagen mitt på dagen vid lekparken. Nog har vi läst om vargrapporter ute i glesbygden, men inte inom stadens tätplanerade områden och inte inne i någon annan stad heller. Det är minst sagt oroväckande.

Vargarna hör definitivt inte hemma här. Vi tvekar att ha våra hundar lösa i skogen. Det är dags att hitta en lösning på vargaproblemet. Fånga dem i en fälla och skicka dem till Lappland.

Torbjörn Forsbäck urinvånare i Gammelboda, Ekenäs

Mer läsning