Skärgårdsö i Snappertuna näste för superkvinnor

I juni beräknas de första superkvinnorna, medlemmar i nätverket Supershe, samlas på tysk-amerikanska Kristina Roths holme i Snappertuna skärgård i Raseborg.

Efter att New York Post förrförra veckan publicerade en artikel om Kristina Roths Supershe Island i Snappertuna skärgård drog ett veritabelt hallå i gång.

– Jag har inte sovit ordentligt på en vecka, jag har gett otaliga intervjuer, säger hon.

Massmedier världen över gick nämligen i gång på alla cylindrar över planerna på en ö i den finländska skärgården, enbart för kvinnor.

Hon förstår inte varför en del blir upprörda över hennes satsning. Mest verkar män uppröras.

– Fast jag bryr mig inte om vad män tycker. Inte lägger jag mig i deras herrklubbar eller golfspel män emellan heller.

Nätverk för kvinnor

För att få boka in sig på Supershe Island krävs att man är medlem i nätverket Supershe. Alla kvinnor kan ansöka om medlemskap och det är gratis. Vistelsen på ön i skärgården får man däremot betala för.

– Inget i livet är helt gratis, ibland är inte ens luften du andas gratis, säger Kristina Roth.

Huvudtanken med nätverkskonceptet är att sammanföra kvinnor från olika branscher för att de ska inspirera varandra. Korspollinera varandras idéer, kunde man säga.

Kristina Roth har sedan tidigare en liknande plats för bara kvinnor, på Turks- och Caicosöarna i Karibien.

– Jag älskar sport och i synnerhet draksurfning, det brukar jag syssla med där. Det kan man säkert också göra vid ön i Snappertuna. Eller så kan man paddla kajak, gå på en vandringstur ...

Sålde företaget, förverkligade dröm

Kristina Roth är ursprungligen tysk. Hon flyttade till USA och startade ett företag i it-branschen. För två och ett halvt år sedan sålde hon företaget och det innebar att kunde börja förverkliga sina idéer om nätverk för kvinnor.

Det hon erbjuder är förpackat litet som en retreat. Medlemmarna inhyses i nyrenoverade skärgårdsstugor och på programmet står bland annat yoga och hälsosam mat, utan störande moment.

Exempel på störande moment, enligt intervjun i New York Post, är män. För de fördriver lätt huvudet på kvinnorna, gör dem fnissiga så de tappar fokus.

Det förstärker ju nog bilden av en kvinna som inte har så mycket till övers för män.

Men den bilden är falsk:

– Jag älskar män.

Alldeles speciellt mycket älskar hon pojkvännen Benny Michel Smeds, en finlandssvensk kille med rötterna i Sjundeå som HBL intervjuade i oktober 2016.

– Vi träffades på Villa Upinniemi i Obbnäs. Jag hade engagerat Benny för att arrangera ett Supershe-evenemang där. Så män får i varje fall jobba för mig, säger hon och skrattar glatt.

De facto var omkring 220 av hennes 250 anställda i it-företaget män.

Erbjuder jobb

Kristina Roth köpte sin holme utanför Snappertuna efter att hon vistats på familjen Smeds sommarställe på grannön i fjol somras.

Exakt var holmen finns vill hon inte att kommer ut, hennes vänner, medlemmarna, ska få vara i lugn och ro utan att en massa båtar med nyfiket folk kör runt ön.

Det bekommer henne inte om det finns folk som tycker illa om henne och hennes planer. Ofta är det som är annorlunda och obekant skrämmande.

– Tänk i stället på hur mycket gratis reklam regionen fått, ja hela Finland. Så mycket som Finland varit i medierna de senaste veckorna, på grund av Supershe, har Finland inte varit i medierna på hundra år.

Kristina Roth skrattar igen.

– Och dessutom innebär Supershe-nätverket jobb lokalt. Jag har redan sysselsatt lokala byggarbetare, i framtiden kan det vara lokala yogalärare och folk som håller föreläsningar.

"Värdefull marknadsföring"

Raseborgs stads utvecklingschef Fredrika Åkerö tycker Supershe Island är en rätt fräsch och bra grej:

– Det har gett oss synlighet, väckt nyfikenhet kring staden, och inneburit värdefull marknadsföring. Jag hoppas det leder till att fler vill besöka Raseborg, oberoende av kön, säger hon.