Skären och historien högt i kurs

Öarna lockade. Under sitt besök i Hangö passade Lotta Karvonen och Rein Ruutiainen på att besöka bland annat Gustavsvärn som ligger en dryg sjömil söder om staden. Bild: Jannica Luoto

Sevärdheterna på öarna utanför Hangö håller sin position som populära besöksmål.

Ön är liten men spåren efter människan desto större.

Gustavsvärn som ligger en dryg sjömil söder om Västra hamnen i Hangö har hunnit tjänstgöra i både försvars- och sjöfartssyfte. Det har lämnat efter sig spår i form av murar, en fyr, en rejäl siren med tillhörande byggnad och en mängd husgrunder och sprängda värn.

– Som mest fanns här 200 soldater och 60 kanoner, säger Päivi Ruohoniemi när hon berättar om öns historia.

Åhörarna får höra att ön befästes i slutet av 1700-talet för att då bli en del av försvarsverken på Hangö udd. En stor del av värnen sprängdes 1854 under Krimkriget för att inte falla hela i fienden Englands händer.

– Den första fyren på ön byggdes 1867, säger hon och berättar att dagens elva meter höga anläggning restes 1951.

Två grupper

Det är Finlands Fyrsällskap som sedan 2005 sköter om fyren och sirenskötarens byggnad på Gustavsvärn och Päivi Ruohoniemi hör till de frivilliga krafterna inom föreningen, som även tar emot turisterna på ön.

Den 20 personer stora gruppen som landat på ön har strax innan hunnit bekanta sig med hällristningarna kring sundet Gäddtarmen som ligger mellan två öar ett stycke västerut.

Det är företaget Sunfun som sköter turerna till de två öarna. Den här soliga tisdagseftermiddagen har båten Panda med skepparen Joakim Rosvall vid rodret fått köra två grupper i stället för en. Högsäsongen gör sig påmind.

Många inskrifter

Vid Gäddtarmen fungerar Hans Lönnberg som guide bland de cirka 640 ristningar som sedan medeltiden knackats in i klipporna.

– Det här är skärgårdens gästbok. Vissa av ristningarna har mera text, säger den pensionerade sjökaptenen och lotsen som då och då rycker in i turismens tjänst.

Inskrifterna är inte alltid så lätta att upptäcka, men Inka Rinne har redan hunnit titta närmare på flera av dem.

Inka är här tillsammans med sin syster Iina och föräldrarna Sari och Rami Rinne.

Fullbokat på hotellen

Familjen som bor i Reso prioriterar gärna historia, sevärdheter och intressanta miljöer då resmål väljs. Den här gången stod Hangö i tur. På hotellfronten var det dock fullt.

– Vi övernattar i Ekenäs, säger Rami Rinne.

Vandabon Lotta Karvonen och Rein Ruutiainen som bor i Esbo ingår också i den första gruppen som Panda tagit ut till öarna. Finlands sydspets är rätt outforskat område för paret, men inte helt okänt.

Rum hittade paret på motell i Hangö – möjligen det sista lediga stället i staden, konstaterar Ruutiainen.

Sjön lockar

Joakim Rosvall säger att vackert väder genast återspeglar sig i större intresse för turer till sjöss, och vice versa.

På ett allmänt plan har skärgården behållit sin dragningskraft, säger han.

– Sälsafarin har varit väldigt populär. Beställningskörningarna har också ökat. Det märks tydligt.

Marine Lines som är en annan mångårig aktör i Hangö sköter körningarna till fortön Russarö söder om staden och till fyrön Bengtskär och fortön Örö som båda ligger i den åboländska skärgården.