Sjundeås rösträkning näst långsammast i landet - "Någon måste vara sist" Artikeln är uppdaterad

Bild: Lina Enlund

Rösträkningen i Sjundeås västra och norra röstningsområde drog ut på tiden. Kommunens rösträkning var näst sist i landet.

Sjundeås röster blev färdigräknade först kvart i ett på natten. Kommunens centralvalnämnd hade räknat valdagens röster färdigt klockan 23, men räkningen av förhandsrösterna drog ut på tiden. De räknas i valkretsens valnämnd. Enligt Matti Hilli, ordförande för Nylands valkretsnämnd, måste någon alltid vara sist.

– Vi räknade 240 000 förhandsröster i går och de måste ju hanteras i någon ordning. I vanliga fall börjar vi med de större orterna eftersom de tar längre tid. Dessutom försöker vi få ett så representativt urval röster som möjligt färdigt till klockan 20 när de första resultaten av förhandsröstningen publiceras, säger han.

I Nylands valkretsnämnd räknar 455 personer röster vid 65 bord.

– Det är klart att man kunde öka resurserna och ha flera räknare. Men vilken är den samhälleliga nyttan av att rösterna skulle vara klara en timme tidigare? frågar sig Hilli.

Mest SFP-röster

Anders Adlercreutz, SFP:s röstkung i Nyland, fick 318 av sina 9 400 röster i Sjundeå. Henrik Wickström fick 231 röster i Sjundeå medan den tredje SFP:aren i Västnyland, Thomas Blomqvist, fick 190 röster. Det betyder att SFP fick nästan en tredjedel av alla röster i Sjundeå.

Sjundeåpolitikern Arja Alho (SDP) tog hem 185 röster. Tillsammans med röster för bland annat Antti Rinne och Antti Lindtman fick socialdemokraterna 15,9 procent av rösterna, vilket var en liten ökning för partiet på orten.

– Vi är det partiet som gick mest framåt i Sjundeå, och det är trevligt, säger Alho.

Hon är också glad över den totala röstmängden till socialdemokrater i Västnyland, speciellt Johan Kvarnström och henne själv.

– Vi har inte förlorat Maarits arv, och det är jag glad för.

Besviken på valdeltagandet

Lojobon Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) fick 83 röster i Sjundeå och partikamraten Riikka Purra 79. Totalt fick partiet 16,1 procent av rösterna i Sjundeå, men tappade något i antal röster. Stödet för Centern minskade mest i Sjundeå, partiet fick 170 färre röster nu än i riksdagsvalet 2015. Också Samlingspartiet tappade ett hundratal röster på orten.

Valdeltagandet i Sjundeå blev 74,8 procent.

– Jag hade hoppats på ett ännu högre valdeltagande, bland annat i och med vårddiskussionen, säger Arja Alho.

Tio-i-topp i Sjundeå

Anders Adlercreutz (SFP) 318

Henrik Wickström (SFP) 231

Thomas Blomqvist (SFP) 190

Arja Alho (SDP) 185

Elina Lepomäki (Saml) 90

Riikka Slunga-Poutsalo (Sannf) 83

Riikka Purra (Sannf) 79

Harry Harkimo (Liike Nyt) 68

Antti Lindtman (SDP) 58

Antti Rinne (SDP) 57