Sjundeås första medeltida marknad blev storsuccé

Omkring 2 000 personer besökte Sjundeås första medeltida marknad vilket gör det till ett av de överlägset största evenemangen i kommunen. Förväntningarna var höga, men ändå blev dagen en ännu större framgång än arrangörerna vågat drömma om.

Klink. Klink. Klink. Slagen av hammaren mot järnet skapar ett melodiskt ljud då smedsmästare Eveliina Halonen smider ett vackert hjärta av det uppvärmda järnet. Besökarens näsa vädrar os och rök från mattältet där en enorm gris grillas hel över öppen eld på en påle. Trubaduren Pentti Hildéns vackra sång varvas med glada skratt, barns ivriga rop och ljudet av lamm som bräker. Med lite fantasi kan man nästan tänka sig att man hoppat in i en tidsmaskin och transporterats till 1400-talet, århundradet då Sjundeå kyrka uppfördes. Men klicket från fotograferande smarttelefoner och de otaliga bilarna som står parkerade långa vägar längs vägrenen skvallrar om moderna tider.

Sjundeås första medeltida marknad har samlat folk från både nära och fjärran. Bland publiken finns allt från verkliga medeltidsentusiaster i tidsenlig utrustning till vardagsklädda familjer som kommit för att tillbringa en rolig dag i det vackra sommarvädret.

– Det finns överlag väldigt lite evenemang i Sjundeå. Idén till en medeltida marknad föddes efter att jag ordnat en fest med medeltidstema och tänkte att det vore roligt att ordna något liknande för allmänheten. Vi har många fina historiska byggnader så därför passar temat så bra, säger Hanna Savilahti, en av drivkrafterna bakom evenemanget.

Tillsammans med Heidi Krüger, Aune Wachecki och Mia Nyberg gjorde de slag i saken och startade en förening för att ordna evenemanget hösten 2017. Att få intresserade medverkande var inte svårt och för ett endagsevenemang fanns också ett beundransvärt digert utbud av programpunkter: bland annat historisk fäktningsshow, medeltida mässa, workshop för heraldiska vapen, försäljning av hantverksprodukter och ponnyridning.

Medeltiden lockade även utsocknes

Familjen Sinisalo har besökt medeltida marknader bland annat i Frankrike. Jämfört med det var avståndet till marknaden i Sjundeå betydligt kortare från hemkommunen Kyrkslätt.

– Min man Pekka är historiker till utbildningen och är förstås intresserad av den här typen av evenemang. Det är jättetrevligt att folk klätt ut sig, säger Birgitta Sinisalo och tillägger att det hade varit kul att se också medeltida klädförsäljning i utbudet.

Pappa Pekka och de bildkonstintresserade döttrarna Taika och Tuisku Sinisalo är i full färd med att designa egna vapen under Heraldiska sällskapet i Finlands workshop i ämnet.

– Kom ihåg, det ska inte vara landskapsbilder och det får endast finnas en egentlig färg utöver metallfärger, såsom guld och silver, uppmanar instruktören.

– Det har varit en jätterolig dag. Vi fick köpa en fin prydnad till trädgården, säger Tuisku Sinisalo, som också hunnit med att besöka den medeltida mässan i Sjundeå kyrka.

Försäljningen av produkter höll sig strikt till temat. Inga platsförpackningar eller fabrikstillverkat krimskrams – handgjorda äkta hantverksprodukter och ekologiska varor tidsenligt framlagda på försäljningsdisken.

– Dagen har gått jättebra, vädret kunde inte vara bättre och stämningen är härlig. Evenemanget är just lagom stort, säger Carita och Miika Virtanen från Nurmijärvi som säljer naturkosmetikaprodukter.

Barnen beaktades i programmet

Nere vid marknadsområdets djurgård blir det aldrig tomt eller tyst. Marknadens yngsta besökare flockas vid de ulliga och gulliga attraktionerna: bland annat får, höns, angorakaniner och ponnyer. Det 1,5 år gamla fåret Moyra njuter märkbart av all uppmärksamhet och springer ivrigt för att ta emot klappar och krafs av nya beundrare.

– Moyra älskar marknader, hon riktigt rusar in i vagnen då vi ska i väg. Jag tycker den här marknaden har varit en positiv erfarenhet, det är alltid roligt med marknader där man får klä ut sig. Det är också bra att det finns så mycket program för barn, säger djurskötare och hantverkare Rannvi Wallen.

Bland dagens omkring 2 000 besökare finns både äldre och yngre deltagare, men en stor andel är just barnfamiljer. Femåriga Mathilda Heinrichs är speciellt förtjust i hönorna.

– Dom är så söta.

Vilma Lehtinen-Lindström och barnen Samuel och Aaron Lindström står tillsammans med barnens farmor Anki Mikander-Lindström och beundrar de ståtliga hästarna med sina historiskt klädda ryttare.

– Farmor bor i Ingå och vi bor i Lojo, så det här var på lämpligt avstånd för oss. Vi ville komma ut hit för att njuta av det vackra vädret och tillbringa tid med barnen, säger Lehtinen-Lindström, som ursprungligen är Sjundeåbo.

Tvådagarsmarknad år 2019

På Facebook hade omkring 200 personer anmält sig till evenemanget på förhand, men under dagen besökte uppskattningsvis omkring 2 000 personer området. Majoriteten av besökarna var Sjundeåbor men många hade kommit också längre ifrån.

– Det här var en fullkomlig fullträff! Jag kunde inte vara mer nöjd, min dröm har gått i uppfyllelse! Det var fantastiskt att se hur både besökare, försäljare och arrangörer var med så helhjärtat, säger Savilahti.

Feedbacken av både försäljare och publik har varit uteslutande positiv.

– Det överraskade till och med oss själva hur bra stället fungerade som marknadsplats och just den historiska miljön har fått mycket beröm. Även stämningen på marknaden har lovprisats.

Särskilt mattältens försäljning överträffade alla förväntningar och en del rätter och produkter tog till och med slut. Många av de medverkande försäljarna har redan uttryckt intresse över att få vara med även nästa år om marknaden blir en återkommande tradition.

– Vi har redan börjat planera nästa års marknad och funderar på att göra det till ett tvådagarsevenemang. Vi tar självklart tacksamt emot all feedback och alla förbättringsförslag är välkomna, säger Savilahti.