Sjundeåkantor tolkar Kaija Saariahos musik

Passion. Pami Karvonen har lärt sig älska Kaija Saariahos musik under filmprojektets gång. Bild: Mira Strandberg

Ett filmprojekt kring Kaija Saariahos musik har gjort Sjundeåkantorn Pami Karvonen till en passionerad fan av kompositören.

Ett audiovisuellt diktverk. Så definierar Pami Karvonen, kantor i Sjundeå finska församling, den film som han medverkar i som pianist och som baserar sig på Kaija Saariahos verk.

– Handlingen utgår från idéer som stigit ur musiken. Också texten, bland annat dikter av Amin Maalouf, formar handlingen. Här finns bland annat en vision av en kvinna som kan flyga, som härstammar från en mexikansk shaman, säger Karvonen.

Filmen ska förverkligas med virtuell scenografi. Tidigare har virtuella scenografier genomförts så att sångarna noggrant har övat in tajmningen, till exempel vid stora tävlingar som Eurovision Song Contest. Den nya filmen görs med en helt ny audiovisuell teknik, där de som spelar har sensorer på fingrarna som koordinerar den virtuella scenografin.

Videopionjär regisserar

Filmen har varit under planering och bearbetning i fyra år, och i sommar är det äntligen dags för inspelning. Premiär blir det nästa år i tv och på biografer med den här typen av filmer på programmet.

För Karvonen har projektet varit formativt. Det har lärt honom hur envisa filmskapare måste vara för att få igenom sina idéer, men det har också öppnat helt nya musikaliska världar för honom. Innan han blev tillfrågad att medverka i filmen hade han aldrig spelat musik av Saariaho.

– Jag hade hört hennes operor och hade en bild av hennes tonspråk i huvudet. Först kändes det som ett helt främmande språk. Men nu är jag passionerat förälskad i hennes musik, säger Karvonen.

Karvonen nämner som exempel verket Quatre Instants, ett verk ursprungligen skrivet för sopran och piano men som Saariaho också gjort ett orkesterverk av.

– Det är ett av den finska sångmusikens mest centrala verk.

Filmen regisseras av videokonstnären Marikki Hakola, som har över 200 produktioner i bakfickan. I den långa listan kan nämnas en musikvideo med virtuell scenografi, som hon gjort till musik av Jean Sibelius år 2010.

– Det är fantastiskt att få vara med i ett sådant här projekt, säger Karvonen.

Mer läsning