Sjundeå vattentorn höll på att sina

Dåligt tryck. Under veckoslutet hade många Sjundeåbor dåligt vattentryck. Bild: Kristoffer Åberg

Allt tyder på att det inte var ett läckage, utan ökad vattenförbrukning, som orsakade problem med vattentrycket i Sjundeå på veckoslutet. En delorsak är Sjundeå cup.

Under lördagen började det komma in anmälningar om dåligt vattentryck i Sjundeå. Vid åttatiden på kvällen blev läget så akut att driftsmästare Kaj Holmberg fick rycka ut.

– Då var vattennivån i tornet kritiskt låg. Jag jobbade 24 timmar i sträck och sökte läckaget med katter och hundar. Vi avgränsade områden och testade för att hitta problemet men vi hittade ingenting, säger Holmberg.

Frivilliga från Sjundeå FBK ryckte ut för att hitta läckan och kommunen använde också drönare för att lokalisera läckaget.

– När man flyger längs vattenlinjerna ser man om det läcker, för vattnet stiger alltid upp vid läckage, säger Holmberg.

Vattning ökar förbrukningen

Kommunen kopplade på ett större reservrör från Barråsa vattentag för att åtgärda läget. Det röret måste stängas av under söndagen eftersom vattentornet annars hade svämmat över. Allt tyder därför på att det inte finns något läckage i systemet.

Holmberg började i stället studera rapporter om vattenförbrukningen och kunde konstatera att den ökat märkbart sedan början av maj. I normala fall skulle han ha noterat att vattennivån i vattentornet sjunker och åtgärdat det i tid, men kommunens alarmsystem för detta hade ett fel som gjorde att alarmen inte gick vidare från den fasta datorn på kontoret. Felet i alarmystemet åtgärdades under måndagen.

Vattenförbrukningen ökar alltid i maj och nu har det varma vädret haft ett finger med i spelet.

– Så här i maj vattnar de sportplanerna inför Sjundeå cup, och folk planterar och vattnar i sina trädgårdar. Dessutom är det många byggen på gång i Sjundeå, som använder vårt vatten. Förbrukningen har stigit med 30–40 kubikmeter i dygnet sedan början av maj, säger Holmberg.

Läget är nu under kontroll. Kommunen följer med situationen och avvaktar för att se om ytterligare åtgärder behövs.

Mer läsning