Sjundeå samarbetar med yrkeshögskola

Sjundeås ungdomsväsende samarbetar med socionomutbildningen vid Laurea. Målet är fler frivilligarbetare och ny energi i Walkersverksamheten.

I fredags fick 29 socionomstuderande från yrkeshögskolan Laurea och deras lektor den teoretiska undervisningen för att bli frivilligarbetare, så kallad wapari, för Walkers-verksamhet. Walkers är en form av ungdomsarbete som utvecklats av föreningen Stationens barn. Syftet med verksamheten är att möjliggöra ett accepterande och tryggt möte mellan vuxna och unga och att främja de ungas utveckling till självständiga och ansvarsfulla vuxna.

Tidigare har Sjundeå utbildat 40 frivilligarbetare för verksamheten, av vilka kring tjugo varit aktiva. De trettio personer som fick den teoretiska utbildningen i fredags ska nu praktisera det de lärt sig under fyra kvällar var. Ansvariga ungdomsarbetaren Jonna Farin ser samarbetet med Laurea som en möjlighet till en boost i verksamheten.

– Det här är en vinn-vinn-situation för alla. Kommunen får nya frivilligarbetare i och med att de studerande ska göra sin kvällspraktik. När de är på praktik kommer säkert en del av dem att bli intresserade och inspirerade att vara med i verksamheten också i framtiden, säger hon.

Unikt samarbete

Kommunen och Laurea har tidigare samarbetat kring evenemanget Nollställning av ungdomsarbetslösheten. Det nya samarbetet är unikt.

– En liknande utbildningshelhet har inte ordnats på annat håll tidigare. Jag hoppas att det här skulle bli ett sätt för nya människor att hitta frivilligarbetet. Det görs på många olika sätt och jag tror att det kommer att bli allt viktigare i framtiden.

De som redan har utbildat sig till waparin blir ingalunda överflödiga i framtiden.

– Det är inte meningen att de ska känna sig åsidosatta. Tvärtom kanske de också upptäcker att de har något att ge de nya studerandena.

Frivilliga behövs

Walkerskaféet i Sjundeå bibliotek är öppet tisdag–fredag. Enligt Jonna Farin har konceptet kommit väl i gång.

– Topperioden är oktober–mars, då de unga inte vill vara ute. Vi har haft 20–30 unga per kväll ungefär, säger hon.

Kvällarna ser olika ut lite beroende på vem som är på plats.

– Verksamheten utgår rätt mycket också från de frivilliga, som kan ordna program enligt något tema om de vill. Vi har bland annat haft disco, bingo och Halloweentema.