Sjundeå hjälper familjer genom övervakad utelek nära hemmen

Bild: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Sjundeå erbjuder familjer som vårdar sina barn hemma under coronakrisen möjlighet till avgiftsfri friluftsservice. Det innebär att barnen kan leka utomhus med en barnskötare.

Syftet med servicen är att ge föräldrar till barn som vårdas hemma på grund av coronaviruset en chans till ostört arbete eller studier.

– Det här är ett sätt att se till att vår personal har uppgifter och samtidigt hjälpa föräldrar som delvis är väldigt belastade i nuläget, säger serviceområdesansvariga Tuire Rönkkö.

Hur beaktar ni anvisningarna om att undvika närkontakt i den här servicen?

– Då vi kommer efter barnen ska de vara färdigt påklädda och redo att gå ut. Vi har ingen närkontakt med föräldrarna. Barnskötarna är med barnen i närheten av hemmet, det är inte meningen att träffa andra människor under den här tiden.

– Det är klart att det blir lite kontakt mellan barnet och barnskötaren men det är föräldrarna som väljer hur de vill göra. Går barnet på dagis blir det mera kontakt än här, då det är bara en vuxen.

Ett absolut krav är att både barnen och de anställda är helt friska.

Tider till friluftsservicen kan bokas hos koordinatorn för friluftsservice, som kommer överens om tiderna och fördelar dem jämlikt till dem som frågar efter dem. En del av de barnskötare som arbetar med tjänsten fungerar i de kommunala daghemmen och kan därför vara bekanta för familjerna.

Tjänsten har införts på försök från påsken. Ett tiotal familjer har redan hört sig för om servicen. Enligt Rönkkö är det omöjligt att säga hur länge servicen finns kvar, eftersom situationen växlar snabbt.

Mer läsning