"Sjukhuskonst ska väljas noga"

Sjukhuset i Ekenäs har fått ett nytt tillskott till sin konstsamling med Timo Tähkänens färgglada och rogivande konstverk Picknick som pryder den nyligen renoverade spiraltrappan från kantinen upp till andra våningen.

– Vi har hittills fått endast god respons på det nya konstverket, från såväl patienter och anhöriga som från personal, säger sjukhusdirektör Gabriela Erroll som själv personligen har varit den drivande kraften bakom inskaffandet av det nya konstverket.

– Då trappuppgången renoverades ville vi ha förändring. De gamla porträtten av läkare togs ner och vi började planera för något nytt och mer upplyftande.

Erroll sökte, och fick, pengar från HNS konstkommitté och blev samtidigt tipsad om Timo Tähkänen och hans konst, som hon genast blev förtjust i. Att sedan i praktiken få ihop ett lämpligt konstverk för utrymmet var en ganska lång process som krävde mycket dialog och planering.

Håller maskintvätt

Timo Tähkänen, som från början är utbildad målare, har jobbat mycket med installationskonst, särskilt i textil. Han har deltagit i många projekt de senaste tre åren, där han jobbat med konst på sjukhus och inom äldrevården i samarbete med patienterna. För Tähkänen var ändå beställningsarbetet för sjukhusets väggar något nytt och annorlunda, trots att miljön var välbekant sedan tidigare. För att inspireras började han med att betrakta miljön runt den plats där konstverket skulle hänga.

– Jag inspirerades mycket av utrymmet i sig, av ljuden och dofterna från kantinen, ljuset i trapphuset och de andra konstverken på väggarna, säger Tähkänen.

Själva konstverket Picknick består av många delar, som var och en representerar en specifik del av picknicken; duken, maten och tallrikarna. Konstverket är gjort mestadels i textil, bomullstyg, som målats med textilfärg och sedan arrangerats och installerats på träramar.

– I princip håller hela konstverket maskintvätt, skrattar Tähkänen, då han förklarar vilka material han valt att använda.

En picknick med cocktails

Färgerna är mjuka, rogivande pasteller och Tähkänen säger att han färgmässigt inspirerats av den skotska konstnären Karla Black, som tycker om att jobba i just pastellfärger, och att dessa färger passar bra i detta sammanhang. Som besökare kan man inte undgå att hålla med. Konstverket får en att både dra på munnen och känna sig avslappnad på samma gång, något som säkerligen behövs i sjukhusmiljön.

– Då man väljer konst till ett sjukhus gäller det att vara noggrann, säger Gabi Erroll.

– Bra sjukhuskonst är glad, upplyftande och inte särskilt kontroversiell. Den skall skapa en positiv stämning hos både dem som jobbar på sjukhuset och hos dem som besöker det, vare sig man är patient eller anhörig.

Erroll säger att Picknick är en del av en stor samling konstverk som för tillfället hänger på sjukhusets väggar. Många av konstverken deponeras av Pro Artibus. Samarbetet mellan Pro Artibus och sjukhuset har varit mycket lyckat och bidragit till att personal och patienter kan njuta av många verk av intressanta nutidskonstnärer.

Ett verk som särskilt har inspirerat Timo Tähkänen är målningen Cocktail av Viggo Wallensköld som hänger nära verket Picknick. Tavlan, som föreställer en kvinna som står på en balkong med ett cocktailglas bredvid sig passar bra ihop med temat, menar Tähkänen, och Gabi Erroll instämmer.

– Man kunde säga att kvinnan på tavlan är en av deltagarna på den konstnärliga picknicken.