Sista skriket inom teknik i Tvärminne

Sex linser, ett klot. Filmkameran består av sex actionkameror som är hopsatta till ett klot. Bild: Patrick Degerman

Kombinera en undervattenskamera som filmar åt sex olika håll med 3D-glasögon och du har det nyaste nya på Tvärminne zoologiska station.

I Tvärminne har man nyligen börjat använda en helt ny kamera. Dess kupiga linser påminner om en flugas öga, och fångar upp bilder i olika riktningar. Men det är ingen insekt utan sex små actionkameror hopsatta till ett klot.

I dagarna testas nyheten i vattnen utanför Nya Zeeland, där professor Alf Norkko från Tvärminne zoologiska station och äventyraren Patrick Degerman dyker.

– 3D är det sista skriket inom film. Med den här kameran filmar man under vattnet, sedan följer en ganska häftig databehandling. När man ser på resultatet genom 3D-glasögon är det som om man själv dyker, säger Joanna Norkko, forskningskoordinator på stationen i Tvärminne.

Framåt, uppåt, nedåt...

De sex filmerna pusslas alltså ihop. Vänder tittaren huvudet bakåt ser hen miljön bakom sig, tittar man neråt syns vattnen under en.

Joanna Norkko berättar att kameran bland annat ska användas till att filma vackra undervattensmiljöer och habitat i den finländska skärgården. Sedan kan man spela upp filmerna till exempel för skolklasser och barn på sjukhus.

– Vi vill visa för allmänheten hur mycket fint det finns som är värt att bevara även i Östersjön, så som sjögräsängar och blåstångsbälten.

I framtiden kanske kameran också används i Antarktis vatten, där sikten kan vara upp till 300 meter.

De 3D-glasögon som behövs är mera avancerade än de pappers- och plastvarianter folk har på näsan på bio. För undervattensfilmerna behövs glasögon som för tillfället kostar några hundra euro och som hittills främst används av riktigt inbitna dataspelare.

Men Norkko tror att priset på glasögonen sjunker, det har varit fallet med annan teknisk utrustning som till exempel smarttelefoner.

Den nya filmkameran är en del av ett projekt som Svenska kulturfonden finansierar.