Sirpa finns där för Radka och Matej

Radka, längst till höger, och hennes son Matej, längst till vänster har haft stort utbyte av famljefaddern Sirpa-Liisa Heino. På bilden även Sirpas barnbarn Siiri.Bild: Lina Enlund

Att vara Mannerheims Barnskyddsförbunds familjefadder handlar lika mycket om kamratskap som stöd i vardagen. Det behöver inte ligga något dramatiskt bakom behovet.

När Sirpa-Liisa Heino och Radka träffas hemma hos Sirpa en ljus eftermiddag i mars är förhållandena något olika vad de brukar vara. Oftast har de umgåtts hemma hos Radka om kvällarna då det redan hunnit bli mörkt.

Den här gången råkar det sig också så att Sirpas barnbarn Siiri är på plats.

– Ännu bättre! Nu har Matej en lekkamrat, konstaterar Radka.

Matej är Radkas son. Radka kommer från ursprungligen från Tjeckien där hennes närmaste familj fortfarande bor.

– Alltid när vintern kommer och det blir mörkt frågar jag mig själv om jag verkligen ska klara av att bo här. Jag är van att ha släkt och vänner på en tio kilometers radie hemifrån. Här känns det som man bor väldigt långt ifrån varandra.

Radka berättar att en orsak till att hon kände att hon behövde stöd i vardagen var att hon hade det tufft i slutet av förra året.

– Jag hade en jobbig graviditet och upplevde att jag bodde ensam ute skogen. Min man har sitt jobb att sköta, min svärmor har ett eget barn som fortfarande bor hemma. Familjeklubbarna är på förmiddagen. Mina väninnor har också egna barn och har annat för sig på kvällarna och det är alltid något barn som har snuva eller hosta och därför inte kan träffa andra barn och så vidare. Jag tänkte det skulle vara fint med någon som kom och hälsade på. Det är trevligt att dricka kaffe i kvinnligt sällskap och det är bra att göra annat än vara i lekparken eller i klubben.

– Det finns mycket ensamhet i samhället. Min son kände sig utanför när han flyttade till Tammerfors där han inte kände någon, bara sin flickvän. Tänk dig då att flytta till ett annat land där du inte kan språket, där du kanske bor avsides. Och tänkt hur stor den känslan är för ett litet barn? frågar sig Sirpa.

– Man känner sig mer hemmastadd när man lär känna människorna runtomkring sig, säger Radka.

Hjälp och umgänge

Radka och Sirpa träffas ungefär med två veckors mellanrum. När det var jultider passade Radka på att baka medan Sirpa underhöll Matej. När den unga familjen flyttade och det skulle hängas upp nya gardiner hjälpte hon Radka att sy dem.

Sirpa har varit familjefadder åt Radka sedan hösten då hon gick kursen som Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) ordnade.

– De sade att det kan ta en tid innan man blir tilldelad en familj. Men det gick fort och vi fick en familj som vi nästan bor grannar med. Vi har två vuxna barn men de bor i Helsingfors och Tammerfors. Radka är i den åldern att hon kunde vara vår dotter. Så det känns väldigt naturligt att umgås.

Sirpa rekommenderar alla intresserade att ta del av MLL:s kurser.

– Kurserna är lätta att delta i eftersom de är gratis och på kvällstid. Man lär sig intressanta saker om barns uppväxt och utveckling. Man kommer alltid till nya insikter. Dessutom smittar kursledarnas glädje av sig.

Svåra tider satte spår

Sirpa och hennes man är också stödföräldrar åt ett syskonpar via Rädda barnen.

– Vi är lite som extra par mor- eller farföräldrar. Det är jätteroligt. Vi har fått ta del av deras liv i sex år. Det har varit en otrolig resa.

Hur kommer det sig att ni dras till den här typen av stödverksamhet?

– Jag tycker att vänverksamhet är en rolig tanke. Man får bekanta sig med nya människor. I detta fall har det kommit en liten pojke på köpet.

Men det finns också en orsak till Heinos engagemang som ligger djupare.

– Vi bodde i Helsingfors fram till 2010. Vi var med om lågkonjunkturen på 90-talet. Vi blev båda av med våra jobb men hade ändå vårt hem kvar. När våra pojkar kom hem från skolan konstaterade de att vi hade det ganska bra jämfört med många av deras klasskamrater. Det där fastnade hos oss. Man måste ta hand om barnfamiljerna.

Sirpa och Radka kommer att hålla kontakten även om det inte finns någonting som förpliktar till det.

– Det är svårt att tänka sig detta som ett projekt, som plötsligt tar slut.

Radka ska få en dotter och Matej en lillasyster i juni och det vill Sirpa inte missa.

Utbildning i Raseborg

En familjefadder hjälper familjen med föräldraskapets utmaningar. Familjefaddern lyssnar, samtalar och är med i familjens vardag. Familjefaddern är vanligtvis hos familjen i några timmar varannan vecka.

MLL ordnar utbildning för faddrar i Raseborg 14.4 klockan 10-12.30, 16.4 klockan 17-19.30, torsdag 19.4 klockan 17-19.30.

Utbildningen ordnas på Torggatan 8 i Karis. Undervisningen är i huvudsak på finska men deltagarna kan använda svenska i diskussionerna.

För anmälningar och info kan man kontakta sonja.lehmonen@mll.fi eller minna.lindstrom@mll.fi

Man kan också anmäla sig till frivilligverksamheten, till exempel familjefadderverksamheten, via www.olettarkea.fi