Silvret i Peking firades i simbassängen i Lojo

Den 17 augusti 2008 firades det i Peking och jublades i bassängen i Lojo simhall. Sanna Stén tog då regionens hittills senaste OS-medalj då hon blev tvåa i rodd tillsammans med Minna Nieminen.

Sommar-OS i Peking bjöd på många fina stunder, inte minst i rodd och lätt dubbelsculler för damer. Efter en tuff uppgörelse erövrade paret Stén-Nieminen Finlands tredje pallplats i Peking.

– Jag visste inte vilken placering vi hade gått i mål på, men jag visste att det var fyra båtar som var med i tätstriden. Jag vågade inte titta åt sidan, jag var så rädd att vi skulle vara fyra, berättade Stén om loppet.

– Så jag blundade. Och så öppnade jag ögonen och tittade på resultattavlan.

Spännande i Lojo

OS-finalen avgjordes på söndag förmiddag och hemma i Lojo följde man med loppet på en storbilds-TV ovanför bassängen i Lojo simhall. I VN den 19.8 kan man läsa att "det var påfallande nervöst och spänt när Sanna Sténs närmaste, mamma Sirpa, pappa Seppo och yngre systern Suvi följde med Sannas silverlopp i Lojo simhall. Ännu halvvägs in i loppet var minerna betänksamma, men jublet var desto större när silvret var säkrat".

En orsak att OS-vakan förlades just till Lojo simhall var att Sanna Sten till vardags arbetade vid idrottsförvaltningen i Lojo. Så det var litet av hemmaplan över det hela.

– Det var väldigt roligt att man arrangerade den här möjligheten och det var självklart att vi kom hit när vi blev inbjudna, sade mamma Sirpa.

Festen fortsatte

Och en vecka senare fortsatte festandet i ett soligt Lojo. På plats fanns tusentals åskådare och jublet var stort när Sanna Stén äntrade scenen på Lojo torg.

– År 1992 var jag själv på plats när Lojo firade Marjut Roligs OS-guld. För mig är Lojo alltid Lojo. Det är härifrån jag kommer och det är alltid hit jag vill komma tillbaka, sade Sanna Stén.

Bragdpris som gott slut

OS-silvret uppmärksammades också stort. I december festades det på Genvägen i Ekenäs då VN delade ut sina bragdpris i kultur och idrott. Det att idrottspriset skulle tillfalla Sanna Stén var ingen högoddsare. I kulturklassen gick priset till dansskolan Hurja Piruetti.

Paret Stén-Nieminen hade tidigare vunnit också EM- och VM-medaljer, men för den då 31-åriga Sanna Stén blev OS-silvret pricken över i:et vad den idrottsliga karriären beträffar.

Samtidigt blev det den sista riktigt stora framgången. Två år senare avslutade Sanna Stén sin elitkarriär.