Silver i stafett-FM för OK Raseborgs D60-lag

Helena Kanste (fr.v.), Salme Åsten och Rita Forsström tog ett FM-silver. Bild: Privat

OK Raseborgs trio Helena Kanste, Salme Åsten och Rita Forsström tog på lördagen silver vid stafett-FM för grupp 2 i Hyvinge i klassen D60. I samma klass tog Hiidenkiertäjät brons.

Vid grupp 1:s tävlingar i Esbo segrade i sin tur Lynx damjuniorer i 20-årsklassen med klar marginal. Förutom de tre medaljerna blev det ytterligare tio top 10-placeringar för regionen under lördagen

Vid grupp 2:s mästerskap i Hyvinge blev det alltså en silvermedalj för OK Raseborgs D60-lag bestående av Helena Kanste, Salme Åsten och Rita Forsström. Silvermedaljen efter Vakka-Rasti var nu en skön revansch för trion som var ytterst nära en medalj redan två år tidigare i Lojo.

Helena Kanste var femte snabbast på den första etappen och Salme Åsten lyfte sedan en placering på sträcka två. På den avslutande etappen noterades Rita Forsström sedan för den nästsnabbaste tiden och lyfte laget till silverplats. 

Forsström konstaterade efteråt att medaljen togs med en jämn laginsats.

– Alla har gjort några missar men vi får vara mycket nöjda med våra insatser trots allt. Till guld skulle det nog ändå inte ha räckt idag, berättade hon.

Terrängen i Hyvinge skiljde sig inte speciellt mycket från den man är van vid i Västnyland och passade således OK Raseborg trio fint.

– Bottnen var stenigt på sina ställen, men sikten var god och det bjöds på fin orientering, konstaterade Rita Forsström. Den andra västnyländska medaljen i Hyvinge togs i samma klass då Hiidenkiertäjät korsade mållinjen som tredje lag, 40 sekunder efter OK Raseborg. I HiKis lag ingick Ulla Kurvinen, Sirpa Kangasaho och Paula Kämäräinen.

OK Raseborgs två herrlag i H55 (Leif Haajanen, Peter Sjöholm, Björn-Erik Wickholm) och H60 (Hans Randström, Ove Forsström, Pekka Kanste) noterades för var sin nionde plats.

Seger för LynxVid grupp 1:s tävlingar i Esbo löpte Lynx damjuniorer (Suvi Heikkilä, Sanni Norrbacka och Tuuli Heikkilä) hem en överlägsen seger i 20-årsklassen. Marginalen till silvermedaljörerna Espoon Suunta blev till slut nästan tio minuter.

En fin insats stod även Hiidenkiertäjäts H20-lag (Benjamin Tulonen, Juuso Viskari och Vesa Lahtinen) för då man var fjärde snabbast för dagen.I de bägge huvudklasserna var det Paimion Rasti som fick stiga högst upp på prispallen. Herrarnas segerkvartett bestod av Daniel Stenlund, Jesse Laukkarinen, Fredric Portin och Olav Lundanes medan den segrande damtrion var Inga Dambe, Emma Silvennoinen och Ida Marie Naess Björgul.

Lynx herrlag placerade sig på en åttonde plats, vilket rätt bra motsvarade förväntningarna och HiKis herrar var tolfte snabbast för dagen. I damernas klass var Lynx det ända laget som höll de västnyländska färgerna framme med en tolfte plats som resultat.

Mer läsning