SIF-damer nära kvartsfinal

Sara Falck och SIF sprang ifrån KyIF. Bild: Thomas Sundström

Sjundeå IF:s handbollsdamer tog på söndagen ett långt steg mot kvartsfinalerna i FM-serien. Hemmasegern i det nere slutspelet över Kyrkslätt IF med 33–26 kan räcka riktigt långt.

Lagen hade helt skilda förutsättningar på söndagen. KyIF kan sedan länge spela utan press och har redan säkrat seriesegern och en kvartsfinalplats mot Grankulla IFK. SIF igen för en hård kamp mot Åbo IFK om den sista kvartsfinalplatsen.

Det märktes också på plan. SIF var betydligt mera motiverat och framför allt förstärkningarna Valeria Kirillova och Dariia Karanets steg fram och förde SIF till en klar seger.

– Man såg det redan på uppvärmningen, de var väldigt båda laddade, sade SIF-tränaren Harry Wikström.

– Vi försökte vinna matchen och jag är nöjd över flickornas inställning. Men det var inte vår dag i dag, sade Tomas Mecklin, kollegan i KyIF.

Dyster upptakt

Och det var inte heller förlusten som var det stora problemet i KyIF-lägret. Det att lagets särklassiga nyckelspelare, Ingrid Degerth drog på sig en knäskada i ett tidigt skede och fick lämna plan i stor smärta var mycket dåliga KyIF-nyheter.

– Vi vet ännu inte, men vi befarar en korsbandsskada och då är det riktigt illa. Det var synd och jag delar nog inte domarnas uppfattning vad som hände där, sade Tomas Mecklin om situationen som inte ens gav ett frikast för KyIF.

För SIF igen inleddes också matchen med en vristskada för Corinna Jensén. I andra halvlek linkade också Dariia Karanets ut.

– Men det borde inte vara några allvarliga skador, sade Wikström.

SIF steget före

I själva matchen var SIF steget före. Det definitiva avgörande sågs i början av andra halvlek då 18–13 blev 24–16.

SIF vann till slut med 33–26 och det mycket tack vare Karanets och Kirillova som stod för 21 mål sammanlagt.

– Men överlag spelade vi bra, sade Wikström.

I och med segern passerade nu SIF Åbo IFK med ett poäng inför den sista omgången på onsdag. En hemmaseger där mot avsågade jumbon Atlas säkrar definitivt kvartsfinalplatsen.

Utmaning

Samtidigt spelar KyIF hemma mot just Åbo IFK. Matchen i sig är betydelselös för KyIF – allvaret börjar i stället efter den matchen i form av kvartsfinalerna mot Grankulla IFK.

– Förstås försöker vi vinna också över Åbo, men visst tänker vi på slutspelet redan, sade Tomas Mecklin.

Mot SIF hade man svårt att komma igång och Ingrid Degerths skada satte sedan ytterligare sordin på stämningen. Matina Keserci och Felicia Grönholm stod dock för en bra match.

SIF–KyIF 33–26 (18–13)

SIF: Dariia Karanets 12, Valeria Kirillova 9, Pernilla Karlsson 4, Madeleine Lindholm 3, Fanny Axberg 0+2, Matilda Sjöstedt 1, Saara Lehtola 1, Sara Falck 1.

KyIF: Elin Männikkö 4, Felicia Grönholm 4, Johanna Degerth 2+2, Matina Keserci 3, Karolina Kaivola 3, Carla Ström 2, Ingrid Degerth 2, Susanna Arvekari 2, Aini Salminen 1, Emmi Koljonen 1.