SFP har många möjligheter

Det gick inte så bra för SFP i presidentvalet. Nu ska partiordförande Anna-Maja Henriksson lotsa partiet framåt men utan Stefan Wallin som inte längre ställer upp i Egentliga Finlands valkrets. Bild: Lina Enlund

I Nyland finns många hemlösa röster efter Carl Haglund. I Egentliga Finland kunde SFP nu gå till val utan valförbund.

Riksdagsledamoten Stefan Wallins (SFP) besked att han inte ställer upp i nästa riksdagsval i Egentliga Finlands valkrets fick i gång diskussionen om valet som hålls i april 2019.

SFP har en långvarig tradition att ha en riksdagsledamot från valkretsen och det vill man också ha i fortsättningen. Nagubördiga Sandra Bergqvist, vice ordförande i partiet, med meriter som stadsstyrelseordförande i Pargas och nu teamledare på Kommunförbundet, meddelade genast att hon står till förfogande. Åboborna Ida Schauman och Nicke Wulff som båda är fullmäktigeledamöter är också intresserade men har inte gett klart besked ännu. Schauman var uppställd i förra riksdagsvalet och fick då drygt 3 300 röster. Nicke Wulff var vice ordförande i partiet 2015–2017.

Lyfter man blicken utöver partiaktiva kunde Tom Simola vara en kandidat som får stöd från många olika håll. Efter sin sejour som stadsdirektör i Raseborg återvände Simola till Åboland. I 13 år var han omtyckt kommundirektör först i Kimito och sedan i den nya kommunen Kimitoön. Sedan i våras är han vd för Förlags Ab Sydvästkusten som ger ut Åbo Underrättelser och Pargas Kungörelser. Han är också ansvarig redaktör på ÅU och skriver ledare. Han har bland annat lyft upp frågor som mera samarbete bland svensktalande i Åbo och vägpengar till regionen.

Simola är inte ett helt obekant namn i de finskspråkiga delarna av valkretsen. I fjol var han en av finalisterna i stadsdirektörsvalet i Salo.

SFP i Egentliga Finland ska ännu i vår besluta om man ingår valförbund, så som man gjort tidigare. Kretsen har nu alla möjligheter att gå till val utan valförbund och på det sättet ge väljarna en möjlighet att bestämma vem de vill se i riksdagen. En ärlig kamp skulle öka intresset för partiet och dess politik.

I Nyland kommer SFP att ha ett så gott som omöjligt uppdrag att behålla de fyra mandat man fick i senaste riksdagsval. Dåvarande ordförande Carl Haglund fick över 21 000 personliga röster. Hans höga röstetal gjorde att partiet fick det efterlängtade fjärde mandatet. Haglund lämnade både ordförandeskapet och riksdagen sommaren 2016. Veronica Rehn-Kivi, som fick drygt 2 400 röster, tog plats i riksdagen. Hon har ännu inte bestämt sig om hon kandiderar, men lovar ett besked före sommaren. Inte heller Kyrkslättsbon Anders Adlercreutz, som fick 3 337 röster senast, ger ännu besked om han kandiderar. Han är nu vice ordförande i partiet.

Thomas Blomqvist från Raseborg blev i går vald till ordförande för svenska riksdagsgruppen. Han har också gett besked att han ställer upp i valet. Han är sedan några år tillbaka ordförande för Folktinget. Posten som gruppordförande ger honom ökad synlighet och gör honom känd utanför Västnyland och bondekretsar.

Också Borgåbon Mikaela Nylander meddelar att hon vill fortsätta på Arkadiabacken. De fick 6 443 respektive 5 422 röster i senaste val.

I Nyland gäller det för partiet att hitta många goda kandidater och som alltid en bra balans mellan kön och region. Då Haglund inte finns med finns många hemlösa röster också i Västnyland. Av de västnylänningar som inte blev invalda samlade unga Henrik Wickström i Ingå nästan 700 röster. Han har nu en helt annan plattform då han sedan senaste kommunalval är styrelseordförande i Ingå.

Det är över ett år till riksdagsvalet men efter det hoppas man inom SFP att tiden i opposition är förbi. Tiden i opposition har ändå fört något gott med sig. Partiet har haft tid att skapa egna politiska initiativ, inte bara förverkliga ett regeringsprogram.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning