Sex lokala orienterare segrade i Antskog

Vinst. Frida Fagerlund segrade i klassen D10. Bild: Benny Forsström

Det blev sex västnyländska orienteringssegrar vid Karis Uras nationella tävling i Antskog i lördags. I damernas huvudklass blev OK Raseborgs Sara Forsström tvåa, medan Hiidenkiertäjäts Eemeli Suominen blev tvåa bland herrarna.

Karis Uras traditionella Karjaa-rastit återvände nu till tävlingskalendern, på sin normala plats i början av juli. Detta efter en paus på två år på grund av föreningens övriga arrangemang.

Denna gång avgjordes tävlingen i närheten av Antskog, i en såväl fysiskt som orienteringstekniskt krävande terräng. Herrarnas bana mätte 12,8 kilometer och här var Turun Metsänkävijäts Jussi Suna i en klass för sig då han distanserade tvåan Eemeli Suominen från Hiidenkiertäjät med drygt fem minuter.

Tredje platsen gick sedan till MS Parmas Henrik Väisänen.

Lindholm är tillbaka

För Hikis Eemeli Suominen har säsongen börjat bra och han har redan under sitt första år i herrklassen etablerat sig som en löpare av god nationell klass. En framgångsrik vårsäsong kröntes i samband med Jukolakavlen i Joensuu för några veckor sedan, där han fick debutera i Hiidenkiertäjäts första lag som placerade sig på åttonde plats.

I damernas huvudklass var MS Parmas Anni Heikkonen snabbast för dagen och distanserade OK Raseborgs Sara Lindholm med två och en halv minut. För Lindholm har vårsäsongen varit något av ett mellanår då hon fick en dotter i januari.

– Visst är det långt kvar till toppformen men förvånansvärt bra känns det ändå att tävla trots att träningsmängderna ännu ligger på en låg nivå, berättar hon.

Grundkonditionen har hållits uppe med långa promenader men en sjuk fot har gjort att antalet löppass i veckan fortfarande inte är särskilt många.

– Det positiva denna säsong är dock att jag kunnat anpassa farten till min något sämre fysiska kapacitet. Därmed har orienteringen fungerat bra trots allt, konstaterar Lindholm.

I de övriga klasserna blev det sex västnyländska segrar genom HiKis Marko Loukkalahti (H21 kort) och Florian Fritzén (H12), Lynx Annariitta Kottonen (D55) samt OK Raseborgs Åsa von Schoultz (D40), Rita Forsström (D60) och Frida Fagerlund (D10 skärmrutt). OK Raseborgs Stig Danielsson (2:a i H80), Karl Emil Lemström (3:e i H16) och Matilda Smedslund (2:a i D14) höll sig också väl framme i resultatlistorna.