Serienykomlingen Rangers kavlar upp ärmarna inför division 1

Rangerskrafter. Sebastian Fager-Pintilä (fr.v.), Samuli Alaluusua, Teppo Salo och Esa Illén har stora roller. Bild: Paavo Rantalainen

Efter att Kyrkslätt Rangers säkrade sin serieplats i herrarnas division 1 har lagets ledning fått stå i. Det är meningen att ett nytt lag skall bildas redan den här månaden.

Rangers representationslag återvänder till innebandys nästhögsta serienivå i divisionen ett efter en paus på sex år. Serielyftet betyder nya utmaningar för laget och föreningen.

– En uppgång från andra till första divisionen är ett stort hopp på serienivå, säger Rangers ordförande Esa Illén.

I division 2 spelar totalt 82 lag och i division 1 endast 14. Serien är dessutom landsomfattande. De längsta spelresorna för Rangers under nästa säsong får till Uleåborg och ofta också till Österbotten.

Välkända namn

Rangers offentliggjorde i onsdags tränarna och de första spelarkontrakten för sitt lag. Sebastian Fager-Pintilä som är föreningens mångårige träningschef börjar som huvudtränare. Han sköter i framtiden också sina tidigare uppgifter.

Fager-Pintilä är uppvuxen med Rangers. Han spelade på annat håll en tid, men han spelade i Rangers skjorta under perioden 2011–2012 då Rangers senast spelade i första divisionen.

– Fallet från division 1 var då ett hårt slag och lämnade en dålig smak i munnen. Då jag började jobba för Rangers år 2013 var det klart att vi skall tillbaka upp till första divisionen. Nu lyckades det.

Rangers undertecknade i onsdags spelarkontrakt med två stjärnspelare: Samuli Alaluusua och Teppo Salo. Båda är Rangers egna "pojkar" och har också visat sitt kunnande på större arenor.

– I Kyrkslätt härskar nu en riktig innebandyboom. Det är roligt att vara med, konstaterar Salo och vågar redan smått framkasta att nästa mål måste vara att stiga upp till ligan.

– Det är klart att spelet blir hårdare i första divisionen. I varje spel måste man ge 100 procent, spår Alaluusua.

Spel i Sjundeå?

Rangers lag försöker man bilda under den här månaden och träningarna inleds i mitten av maj. Representationslaget bildas i rätt stor utsträckning på gammal grund, målet är fortfarande att laget består av spelare från den egna byn. Under säsongen som slutade var bara tre av de 23 spelarna från andra orter.

Serielyftet kräver mer professionell verksamhet av föreningen, anser Illén. Nyckelposterna måste innehas av ansvarspersoner som hela tiden är med och anträffbara kontinuerligt.

Till representationslagets tränarteam hör förutom huvudtränaren Jari Kallio, Rauno Vehanen och Miika Valkama. Lagledare är Janne Tarkiainen och fysisk tränare Ville Mäkelä.

Rangers har fått lov av förbundet att spela sina hemmamatcher i befolkningsskyddet "Pommari", men någon match kan kanske spelas i Sjundeås nya bollhall.

– Pommari är kanske inte den bästa hallen för matcherna, men där får man åtminstone till stånd Finlands bästa och hetaste innebandystämning, säger Illén.

Rangers säljer redan seriekartor för nästa säsong. Kommersen har gått bra, ungefär 70 har sålts i det här läget. I befolkningsskyddet ryms 250 åskådare.