Sensommarens sopgissel är här – så undviker du bett

Sortera rätt. Genom att hantera ditt avfall rätt minskar du risken att bli stucken av getingar vid sopkärlen. Bild:

Getingar som kommer till avfallskärl efter lukter är ofta till besvär i slutet av sommaren. Så länge soporna sorteras rätt är det gratis att föra små lass med trädgårdsavfall och avfallsäpplen till sopstationen.

Det gäller att akta sig för getingar vid sopkärl nu på sensommaren. Speciellt opackat sött avfall, såsom frukt och bärmäsk, drar till sig de stickande insekterna till sopkärlen. Det går att undvika getingar vid sopkärlen genom att sortera bioavfallet i bioavfallskärlet eller i komposten och genom att packa in avfallet väl.

Getingar är farliga speciellt för sopbilschaufförer. Rosk'n Roll önskar att de som är ansvariga för fastigheternas underhåll granskar området kring avfallskärlen och förstör möjliga getingbon. Vid förstöring av getingbon bör man vara försiktig och vid behov ta hjälp av en expert.

När man tar trädgårdsavfall till avfallsstationen ska ris och kvistar, löv, gräs, mossa och barr som man krattat ihop och avfallsäpplen och andra frukter sorteras separat. Det krattade avfallet får inte innehålla skräp, ris, äpplen eller skadliga främmande arter. Ordentlig sortering är en förutsättning för att de olika avfallstyperna ska kunna vidarebehandlas effektivt. Träavfall flisas och utnyttjas som energi, äpplen styrs till biogasproduktion med bioavfall och ihopkrattat avfall komposteras för att utnyttjas vid utformningen av avfallsupplag.

Att föra trädgårdsavfall till ett allmänt parkområde eller en annans mark utan markägarens tillstånd är förbjudet. Deponering av trädgårdsavfall är en av orsakerna till att skadliga främmande arter, såsom jättebalsamin, sprids. Hushåll kan också ta skadliga främmande arter till avfallsstationen kostnadsfritt, separat sorterat och förpackade i soppåsar. Främmande arter styrs direkt till avfallsförbränning från avfallsstationen.

Man kan ta högst 200 liter avfallsäpplen till sopstationen på en gång. Det lönar sig att söka andra sätt att utnyttja överflödiga äpplen: man kan hitta någon som vill ha användbara äpplen via äppelbörs på sociala medier eller på närområdets stall och jaktföreningar. Små mängder avfallsäpplen får slängas i fastighetens bioavfall, men stora mängder gör flyttbara avfallskärl för tunga.