Senaste opinionsmätningen sätter bremain i ledning - men kampen blir jämn

Bild: AFP / NIKLAS HALLE'N - LEHTIKUVA

Femtiotvå procent av väljarna säger att de tänker rösta för att Storbritannien stannar kvar i EU, visar den senaste opinionsmätningen som publicerades i dag. 48 procent vill ha brexit.

Opinionsmätningen gjordes av Ipsos MORI för tidningen Evening Standard. Undersökningen gjordes på tisdagen och onsdagen. En del av tidigare opinionsmätningar har ändå förutspått att det blir brexit, så omröstningen kommer att bli jämn.

Storbritanniens folkomröstning om landets framtid i Europeiska unionen inleddes i morse. Omröstningen pågår till klockan tio lokal tid, alltså midnatt finsk tid.

Spöregn och åskväder har orsakat floder i delar av London och i sydöstra England, vilket kan påverka valresultatet.

I London omringade översvämningar en vallokal i stadsdelen Kingston upon Thames, men vallokalen höll öppet trots vattnet, skriver BBC. Enligt BBC lovar väderprognosen en månadsmängd regnvatten till London inom ett par timmar. Trafiken har stått på ställe på vissa vägar och tågskenor.

Brandverket i London har tagit i bruk räddningsbåtar, men vilka människor har evakuerats från sina hem i stadsdelen Romford, skriver brandverket på Twitter.

EU-kritiska kan gynnas

På grund av det regniga vädret kan valdeltagandet sjunka, vilket enligt forskare kan gynna brexit-anhängarna, bedömer Telegraph.

Experternas åsikter om huruvida vädret påverkar valresultatet är ändå varierande.

Brexit-anhängarna säger att de med större sannolikt kommer att gå till valurnorna än bremain-anhängarna, säger Joe Twyman i forskningsföretaget YouGovs senaste analys enligt Telegraph.

Valexperten John Curtice bedömer å sin sida att vädret inte påverkar valdeltagandet – om inte stora översvämningar sker.

I folkomröstningens röstsedel står det en fråga: Ska Storbritannien stanna som medlem i Europeiska unionen eller utträda ut Europeiska unionen?

Väljaren får kryssa för brexit eller bremain. Rekordmånga, 46,5 miljoner människor, har registrerat sig som väljare.

Förutom britterna, får irländare som bor i landet och det brittiska samväldets medborgare som kanadensare och indier, rösta i folkomröstningen.

Folkomröstningen har synats i de brittiska dagstidningarnas löpsedlar och förstasidor imorse. Omslaget på dagens Sun-tidning, som förespråkar brexit, kallade dagen för "självständighetsdagen" och The Times använde sig av formuleringen "domedagen".