Seglingstävlingar och sommarkurser på programmet

Barösund lever upp till sommaren. Byn är känd för sina fina sommarkurser och i år blir det dessutom en hel del segling på programmet.

Lördagen den 18 juni går ett nytt socialt seglingsevenemang av stapeln i Finland. Seglingstävlingen Seapoint Race startar söder om Skiffergrundet i Helsingfors och målgång blir det i Barösund i Ingå.

Tävlingen är ny och öppen för båtar i klasserna IRC, ORCi och LYS. Efter målgång i Barösund blir det prisutdelning och social samvaro över en middag i restaurang Scola.

Barösund runt

Scola fungerar också som bas för en annan ny seglingstävling, nämligen Barösund runt som seglas den 6 augusti. Där blir det uppvärmningsfest dagen innan på fredagen och på tävlingsdagen en avslutningsfest.

Barösund Runt är resultatet av en långvarig dröm om att ordna en kappsegling i en av de vackraste delarna av Nylands skärgård.

– Tävlingen skall vara lätt att delta i för både familjer och kompisgäng såväl som för ensamseglare och mer ambitiösa kappseglare, säger Magnus Vaenerberg, kommodor för den nygrundade segelföreningen West Nyland Yacht Club, som står som värd för arrangemanget.

Tävlingen ska framöver alltid gå av stapeln den första lördagen i augusti.

– Vi vill skapa ett av landets trevligaste och kanske en dag största kölbåtsevenemang, säger Magnus Vaenerberg.

Tävlingen körs enligt LYS-regeln med chasingstart i medvind. Ensamseglarna har en egen klass. Rutten på cirka 22 sjömil följer farleden runt Barösund och målgången sker i medvind vid inloppet till Barösund.

Sommarens kursprogram klart

Liksom tidigare somrar erbjuder byarådet i Barösund också i år ett digert kursutbud. Kurserna ordnas av byarådets kulturgrupp i samarbete med Svenska folkskolan vänner och först ut denna sommar är en kurs i arabisk kultur och arabisk mat.

Kursen startar den 10 juni i Gammelboden med en föreläsning av författaren Vivi-Ann Sjögren och fortsätter dagen därpå med matlagning hemma i Monica von Bonsdorffs kök tillsammans med Sumaya Aboalnajar från Irak.

– I fjol hade vi en matlagningskurs på temat vilda växter och ogräs som kan användas i matlagningen. Den blev en succé och deltagarna efterlyste fortsättning på mattemat. Att vi i år valt arabisk kultur och mat är ett sätt att dessutom få in ett aktuellt tema; integration, säger Monica von Bonsdorff, ordförande för byarådets kulturgrupp.

I Gammelboden ordnas i år därtill en kurs i oljemålning med bildkonstnär Camilla Holmberg som lärare, samt en hantverkskurs där man lär sig att skapa med pärlor i Peyote-teknik tillsammans med Knapptigrarna. Utställningar blir det också i huset i sommar; fotogruppen har igen sin traditionella utställning. Också konstverk ställs ut.

De från tidigare år omåttligt populära båtutflykterna fortsätter även i år. Hummelskär, Kälkö, Hättö och Skäggarudd är årets destinationer. Anmälning sker till utflykterna via byarådets hemsida. Dessutom ordnas sommarkurser i yoga och pilates i år.

– Det blir i Wallhalla och kurserna ordnas måndagar och onsdagar i juli.