Seglingstävling i god vind

Åtta båtar deltog i den första starten i Starbåtsregattan i Ekenäs.

Pang!

I god nordostlig vind tog sig åtta Starbåtar över linjen strax efter skottet för den första starten i ESS Krångel Star Challenge i Ekenäs.

Starten blev en fin uppvisning. Nästan alla båtar passerade linjen inom några sekunder efter startskottet, vilket visar att båtlagen lyckades placera sig hyfsat i startfältet.

Starbåtsklassen är liten i Finland och de som tävlar vet var de har varandra och de känner också båtarna väl.

Bortfall

Den första starten skedde dock i något stympad form. Strax innan själva tävlingen inleddes skedde ett masthaveri i den smått byiga vinden, varpå en båt var ur spel.

En annan fick ett problem i riggen och måste likaså ta sig till kaj innan start.

Mikael Borgman som är kommodor för Ekenäs Segelsällskap som håller i trådarna för regattan säger att totalt tolv båtar var anmälda, men av dem hade fått förhinder att delta medan en annan läckte så till den grad att besättningen såg det bäst att inte ställa upp.

I övrigt har arrangemanget förlöpt som det var tänkt, säger Borgman.

Publik på piren

Vid sidan av arrangörerna hade ett 20-tal personer sökt sig till piren utanför Knipan för att följa med inledningen.

– Vi har kommit för att titta på starten, säger Barbro Jönsson som tillsammans med sin man Ingvar Jönsson följde med när båtlagen sökte lämpliga positioner inför startskottet.

– Vi var med och arrangerade seglingstävlingar på 70- och 80-talet, berättar Ingvar Jönsson, tidigare kommodor för ESS.

Paret har en H-båt, men deltar inte längre i tävlingar.

Många starter

Starbåtsregattan pågår under hela helgen. I dag lördag väntas ytterligare några starter fram till klockan 18, medan den första starten på söndag sker klockan 10.

Start- och mållinjen är placerad strax utanför piren, medan tävlingsbanan som har två vändmärken ligger längre ut på Stadsfjärden.