Seglingsläger som inte bara håller till på vattnet

Mycket på gång. Kari Kasanen (t.v.), Maiju Kasanen och Ulf Söderholm är förväntansfulla inför seglingslägret om två veckor. Bild: Jesper Sundström

Segling Om två veckor ordnar Raseborgs segelklubb ett seglingsläger för juniorer. Man håller till i Calliola i Snappertuna, men det är också mycket annat än segling på agendan.

Raseborgs segelklubb är en relativt ny förening, som funnits i bara tolv år. Trots det rullar verksamheten på bra och ett bevis på det är det seglingsläger man ordnar om två veckor.

– Redan nu är 19 deltagare anmälda och det ryms endast sex stycken till. Ledarna kommer från seglingsförbundet och nivån på deltagarna varierar. Det finns sådana som varit mera på vattnet och sådana som varit mindre, säger föreningens kommodor Ulf Söderholm.

Platsen för lägret kommer att vara natursköna Calliola i Snappertuna. Med sin närhet till havet och överlag fina utrymmen är platsen ett bra val.

– Jag har själv en bakgrund som tävlingsseglare och tycker det här är en bra idé. Deltagarna kommer att bli bjudna på lunch och mellanmål, medan deras stödtrupper får köpa det förmånligt, säger Kari Kasanen somäger Calliola tillsammans med sin fru Maiju.

Tre dagar långt

Lägret börjar på tisdag om två veckor och avslutas efter tre dagar.

– Raseborgs stadskamrer Thomas Karlsson öppnar lägret tillsammans med mig på tisdagsmorgonen. Alla tre dagarna håller vi på från ungefär halv tio på morgonen till halv fyra på eftermiddagen, säger Söderholm.

En av fördelarna med att hålla till på Calliola, förutom närheten till havet, är området som helhet. Varje dag kommer det också att ordnas annat program, som frisbeegolf och olika motionsformer.

– Vi kommer att erbjuda olika former av yoga, samt kung fu och liknande. Det kommer att ske alla dagar och kunniga instruktörer kommer att vara på plats, säger Maiju Kasanen.

Trots de fina möjligheterna att göra annat än att segla, är det ändå det senare som är av vikt under lägret. Som tidigare nämnt börjar man på tisdagsmorgonen och efter det är schemat fullt.

– Det kommer vara undervisning i grundläggande saker om sjövett, sjömanskap och allt vad det innebär, säger Ulf Söderholm.

Vidare berättar han att man varje dag kommer att olika skriftliga uppgifter om allt man gått genom.

– Det kommer vara olika teman och rubriker alla dagar och under den sista ordnar vi sedan en liten prisutdelning, där de bästa blir uppmärksammade.

Endast egna juniorer

För tillfället är alltså 19 juniorer anmälda och det ryms ytterligare sex. Orsaken till att det finns ett tak på deltagarantalet, är att ledarna inte håller kurser för flera än 25 stycken.

– De två ledarna är anställda av seglingsförbundet och deras schema är fullbokat. Till exempel var vi tvungna att reservera dem redan för ett år sedan så att de skulle komma hit, säger Söderholm.

Åldern på juniorerna är mellan 5 och 14 år. Alla kommer också från den egna föreningen och det är en del i att väcka intresset för sporten.

– I och med att juniorerna också har stödtrupper med, bestående av föräldrar och syskon, räknar vi med att det kommer röra sig ungefär 50 personer på området.

Det finns också en tanke bakom den idén.

– Det är klart att junioren i fråga själv har mest att säga till om när det gäller utövandet av en idrott. Men man kommer ändå inte ifrån att en förälder har en viktig roll och i en individuell gren är det kanske ännu viktigare att föräldrarna är intresserade, säger Kari Kasanen.

Jämn fördelning

Även om det nu är åtminstone 19 RSK–juniorer på plats under lägret, är det inte alla som finns i föreningen. Den totala siffran är lite på det dubbla.

– En kul sak är att fördelningen mellan pojkar och flickor på lägret är jämn. Det är ungefär hälften var, säger Ulf Söderholm.

Han hoppas att lägret skall bli bra och säger att man är mycket beroende av vädret.

– Förstås kan man genomföra lägret fast det inte är så bra, men visst hoppas vi så inte blir fallet. Det här är en verkligt fin plats och är vädret på vår sida finns det alla ingredienser till ett bra läger, säger Ulf Söderholm.