Seglingsfest med extra många båtar

Första gången. För Erika Lindholm var Hangöregattan en ny utmaning i seglingskarriären och hon hoppas få utveckla sig med i Finland. Bild: Mette Bergh

Hundratals segelbåtar med besättning har fyllt Hangö under helgen. Hangöregattan är en rolig tävling där även många som inte annars tävlar ställer upp.

Runt 1 000 seglare på 212 båtar tävlar i 18 olika klasser under tre dagar. Hangö vimlade av båtar och regattan fyllde verkligen staden. En av arrangörerna, Kalle Niemi, hoppades på ett bra väder och lämpliga vindar, samt att det inte skulle skräpas ner så mycket.

– Vi försöker ha miljöaspekten i åtanke och har anställt flera städare, någonting som känns onödigt men det måste väl vara så om folk inte kan plocka upp sitt eget skräp, säger Niemi.

I år deltog extra många båtar och det största problemet var att det börjar bli väldigt trångt vid bryggorna.

En av de tävlande var Erika Lindholm som ursprungligen kommer från Åland och har seglat och tävlat mycket men aldrig tidigare varit på Hangöregattan.

– Jag började segla optimistjolle då jag var åtta år och har sedan tävlat både laser och 606 båtar, då jag var 14 år började jag som seglingstränare, säger Lindholm.

I årets Hangöregatta tävlade hon i 6-metersklassen på båten Mariana, där hon hoppade på då de behövde extra hjälp.

– Martin Jansson som seglar på Mariana är min kollega så den här gången kom jag i kontakt med båten via honom, säger Lindholm.

Seglingsäventyr och glädje

De senaste fyra och ett halvt åren har Lindholm bott i Norge, där hon tävlat mest offshore på en stor båt. Vid påsken i år flyttade hon tillbaka till Finland.

– Även om jag kommer från Åland har jag alltid känt en dragning till fasta Finland, och jag har känt mig väldigt välkommen speciellt i seglingsvärlden här, säger Lindholm. Det är bra kvalitet på finländsk segling.

I framtiden hoppas hon att hon kommer att få möjlighet att segla många olika typer av båtar och att lära sig mycket mer. Dessutom lär hon gärna känna nya människor.

– Jag vill aldrig sluta lära mig saker, säger Lindholm.

Av Hangöregattan förväntade hon sig mest att ha riktigt roligt. Det var samtidigt lite spännande då vädret verkade kunna variera ganska mycket och man fick följa med vindarna hela tiden.

– Jag hoppas att jag stiger av båten på söndagen med blåslagna ben och ett leende på läpparna, säger Lindholm.

Båten Mariana som Lindholm seglade på slutade på en elfte plats i sin klass.

Vinna över rätt konkurrent

Max Hermansson tävlade i H-båtsklassen med båten Natalia i år. Det var femte året han tävlade på Hangöregattan, fjärde gången med H-båt.

– Som yngre har jag tävlat mycket optimistjolle fram till att jag var 15 år, efter det har jag mest seglat för skojs skull utan att tävla, Hangöregattan är egentligen den enda tävlingen jag brukar delta i, säger Hermansson.

De sista åren med optimistjolle tävlade han i landslaget och nu då han mest fritidsseglar har det blivit mycket H-båt, och därför har valet varit ganska enkelt att tävla i den klassen under Hangöregattan.

– Vi har planerat att eventuellt delta i några andra tävlingar för H-båtar, men vi får se hur det går med det, säger Hermansson.

I år deltog drygt 30 båtar i H-båtsklassen och att det är så många beror troligen på att tävlingen i år var en så kallad rankingtävling. Det betyder att det är en av flera tävlingar under året där man samlar poäng och i slutet på säsongen räknas poängen ihop.

– Det leder till att ganska många proffsseglare också är med så det blir nästan som att det är två skilda klasser även om alla tävlar mot varandra, säger Hermansson.

Han förklarar att de inte riktigt kunde mäta sig med de proffsiga och topptrimmade båtarna utan tävlade mera mot de båtar som liksom deras är lite äldre och inte har bottnen i fullt så gott skick. Placeringen var ändå inte det viktigaste, utan att vinna rätt konkurrenter.

– Det viktigaste är att vinna Hankens båt Lilla Skumppan, säger Hermansson.

Hermansson med besättning slutade på en 16 plats i H-båtsklassen och tävlingen känns bra i efterhand. Allting gick som planerat, de kom i mål i alla starter och allting på båten hölls helt. Men tyvärr lyckades de inte slå Lilla Skumppan.

– Vi gjorde vårt bästa och tyvärr seglade de helt enkelt bättre den här gången, säger Hermansson.

Hjälp av bror

Med på båten fanns även Hermanssons bror William Hermansson. Även William Hermansson har tävlat optimistjolle som yngre men slutade efter några år för att satsa på flera andra sporter.

– Nu seglar jag då och då på sådana här lite större båtar då Max behöver hjälp, säger William Hermansson.

Han har tävlat på Hangöregattan en gång tidigare och såg fram emot tävlingsdagarna i år.

– Ska bli spännande då jag inte tävlat stora båtar tidigare, men samtidigt väldigt roligt, sade William Hermansson före tävlingarna.

Max Hermansson säger att tävlingsdagarna förlöpt bra i fint väder och besättningen var glad även om söndagen blev en ganska lång tävlingsdag. Han märkte också tydligt att de blev betydligt mer tävlingsvana mot slutet av helgen.

– Då man inte tävlar så mycket är man rätt ovan i början, men på söndagen började både våra starter och bojrundningar gå riktigt bra, säger Hermansson.

Niemi bekräftar att allt har gått enligt planerna och att arrangörerna är nöjda.

– Vädret var bland det bästa med tanke på tävlingarna och inga speciella missöden skedde, säger Niemi.

Mer läsning